Mam takie pytanie, ostatnio mam nowe zajęcie ale wymaga ono obserwacji dość dużej ilości rzeczy w jednym czasie. Powoduje to, że nie mogę wszystko potrzebnego wyświetlić w jednym czasie i musze przełączać okienka a jest do irytujące jak ma się ich w sumie ze 20. Moje pytano brzmi, czy przy pomocy normalnego kompa i dwóch monitorów można zrobić taki myk, że wyświetlany obraz był widoczny na dwóch monitorach, ale żeby na każdym było co innego ( chodzi o to, że jak mamy zwykły pulpit, to żeby był on podzielony w połowie, i prawa strona na prawym monitorze, a lewa na lewym). Da się coś takiego otrzymać przy pomnocy zwykłego komputera?
Konfiguracja:
E2180
2gb ram
Radeon HD2600Pro 512ddr3 i dwa wyjścia dvi
Nie wiem czy to wystarczy (pewnie zależy to od wersji Catalyst Control Center), ale spróbuję pokrótce... Zależnie od systemu (Vista sama wykrywa nowy ekran) mamy nasze okienko:
Po podłączeniu nasz dodatkowy monitor powinien być widoczny w miejscu zaznaczonym przeze mnie na zielono. Klikamy na niego prawym przyciskiem myszy i mamy dwie opcje, sklonuj i rozszerz. Klonowanie spowoduje wyświetlenie tego samego na drugim ekranie. Rozszerzenie spowoduje, że możemy przesunąć niektóre okna na dodatkowy ekran. Położenie ekranów względem siebie ilustruje obrazek obok (w moim przypadku ekran zostanie dołączony z prawej strony, czyli przesuwamy okna przez prawą krawędź i zobaczymy je na dodatkowym monitorze). Żeby wyłączyć najlepiej przesunąć wszystkie aktywne okna na główny monitor (UWAGA! Gadu-gadu nowe zapamiętuje ostatnią pozycję okna kontaktów i po odłączeniu monitora ja już go nie znalazłem :P) i klikamy w CCC (Catalyst Control Center) na niego prawym klawiszem, wybieramy wyłącz i voile, gotowe. Można to też szybko zrobić przez kliknięcie prawym przyciskiem na ikonkę ATI w trayu (koło zegarka) i wybrać stosowną opcję z menu kontekstowego (Wyłącz/włącz).
EDIT - może dodam jeszcze, w sumie CCC w polskiej wersji językowej prowadzi niemalże za rączkę, warto poczytać opisy różnych opcji, (to w wersji Zaawansowanej, przełącznik znajduje się w lewym dolnym rogu po otwarciu CCC) albo za pomocą kreatora w wersji Podstawowej, chociaż prawdę mówiąc, mi łatwiej operować na tej Zaawansowanej zakładce :) )
_________________ Wreszcie upragniony avatar :)
Ostatnio zmieniony przez hindus 20-06-2009, 15:51, w całości zmieniany 1 raz