Jestem początkującym użytkownikiem trainz, wiec mam następujące do forumowiczów pytanie : gdy włączam grę , po pojawieniu się ekranu gry ( graj, zawartość itd.) pojawia się komunikat fatal error- e/ trainz/launcher/exe. nie mam pojęcia jaka może być tego przyczyna . Dzień wcześniej ze strony auranu ściągnąłem trasę Ostalgie II ( V Epoche) - ustawiłem swoją sesję i tabor . Następnie chciałem trasę w geodecie rozbudować ją i wywaliło mnie po kilku minutach z gry. Od tego momentu występuje rzeczony powyżej problem. Nie wiem czy ma to bezpośredni związek z trasą Ostalgie II ( wielkość trasy, ilość taboru w stworzonej sesji). Proszę co mam robić? jeśli miałoby by to być reinstalowanie gry to się chyba załamię:)) . Pozdrawiam serdecznie , jednocześnie z góry dziękuje za pomoc.
Zanim teraz odpalisz grę, to wejdź do katalogu: Program files/Auran/TRS2006/ znajdź i usuń plik: assets.tdx potem wejdź do katalogu Cache i usuń podobny plik o nazwie: assets.bku
Zamknij foldery i odpal grę. Po pojawieniu się pierwszej planszy nie rób nic dopóki nie przestanie mrykać dioda ( u mnie czerwona ) aktywności komputera. Teraz kliknij na "Graj"
Jeśli to nie pomoże to przeinstaluj grę, ale nie martw się, ponieważ instalator najpierw musi usunąć "starą" grę zanim zainstaluje nową, więc pojawi się komunikat z pytaniem, czy odinstalować pliki dodatkowe - wtedy kliknij na "nie" dodatki i ustawienia gry zostaną tak jak były. Teraz zainstaluj ponownie TRS i graj. W jakichkolwiek przypadkach zawiechy albo jakichś dziwnych zachowań gry postępuj jak opisałem powyżej (usuwanie plików assets.)
Metoda sprawdzona i działa wyśmienicie. Stosuję ją zawsze profilaktycznie po gmeraniu w CMP i od tamtej pory mam spokój i nie muszę przeinstalowywać gry. Jeśli to wszystko nie pomoże w przypadku tej mapy, którą ściągnąłeś, to znaczy że coś jest nie halo z tą mapką, albo dodatkami w niej zawartymi.
Pozdrawiam
Bardzo Ci dziękuje!!!!! podejrzewam ze ta trasa jednak przyczyną całego zła - brakuje tam trochę trakcji , chociaz wcześniej na nie grałem i nic się nie działo!!! mam jeszcze tylko pytanie czy ta część porady odnosząca się do przeinstalowaniu gry nowej w miejsce starej z pozostaweniem dodatków działa w przypadku trs 2006 ? pozdrawiam serdecznie