FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kabina 36We i pantograf 160 EC
Autor Wiadomość
T448p 
user



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Mar 2016
Posty: 70
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: 25-10-2020, 10:29   Kabina 36We i pantograf 160 EC

TS 2010 b. 49933
Problem jest taki że kabina wywala błąd siatki "mesh.im" i nawet próba wczytania z poziomu Menadżera Zawartości Plus nie daje rezultatu. Pantograf wywala błąd z teksturą "tex1.tga". Czy mógłby ktoś mi pomóc w rozwiązaniu tych problemów?
_________________
-"Janek, ty coś licho dymosz"
-"Stara nie narzeka, przecież ładnie dmucha ta tamarka"
 
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 60 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 948
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 25-10-2020, 11:04   

W patyku plik tekstury "texture1" został zapisany z kompresją RLE, wystarczy go przepuścić przez np. GIMP'a i zapisać ponownie bez tej kompresji i jest OK.
Ostatnio zmieniony przez rysztur 25-10-2020, 11:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
T448p 
user



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Mar 2016
Posty: 70
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: 25-10-2020, 14:11   

Dobra, dziękuje :mrgreen: pozostaje jeszcze kwestia kabiny :-/
_________________
-"Janek, ty coś licho dymosz"
-"Stara nie narzeka, przecież ładnie dmucha ta tamarka"
 
 
 
Railwoj 
nowy


Pomógł: 6 razy
Wiek: 44
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 34
Skąd: Kraków
Wysłany: 25-10-2020, 15:56   

Co dokładnie jest napisane w kodzie błędu siatki w tej kabinie? Mógłbyś podesłać screena albo wkleić listę błędów i ostrzeżeń dla tej kabiny z CMP? W tych wpisach jest podpowiedź, gdzie szukać źródła problemu.
 
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 60 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 948
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 25-10-2020, 17:42   

Trochę trwało, ale doszedłem.
W meshu kabiny przypisano teksturę wd02 jako nieobsługiwany typ materiału, ponieważ (i tu dzięki kangurom za CMP trawnika):



Naprawa polega na usunięciu tego 001 z wd02.m.onetx001 do postaci wd02.m.onetex.
Ja to zrobiłem w ImEditorze.

Po ustawieniu trainz-build na 3.3 wszelkie błędy znikają i mamy Impulsa bezbłędnego w TS2010. :-P
Ostatnio zmieniony przez rysztur 25-10-2020, 17:43, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Railwoj 
nowy


Pomógł: 6 razy
Wiek: 44
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 34
Skąd: Kraków
Wysłany: 25-10-2020, 20:52   

Rysztur, dzięki, dobra robota! Sposób działa. Ten sam błąd miałem pod TS12 i jest już naprawiony. Za to pod TANE sp4 pierwsza instalka była na gładko, bez błędów... Może pod TANE poluzowali śrubę, a dokręcili znowu przy trawniku?

[ Komentarz dodany przez: zolwik: 25-10-2020, 23:00 ]
USUNIĘTO LINK Z POSTU.
Zgodę autorów na wydanie poprawionego modelu uzyskałeś?
Ostatnio zmieniony przez zolwik 27-10-2020, 20:04, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
Railwoj 
nowy


Pomógł: 6 razy
Wiek: 44
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 34
Skąd: Kraków
Wysłany: 27-10-2020, 15:55   

Nie uzyskałem zgody i w związku z tym przepraszam za pochopne działanie. Mi to było do niczego niepotrzebne, bo dla siebie poprawkę zrobiłem we własnym zakresie. Myślałem, że pomoże to innym użytkownikom, w tym autorowi wątku, cieszyć się jazdą kabinową w impulsie. Nie było moją intencją przypisywać sobie w żaden sposób autorstwa dodatku. Nie ingerowałem w model ani nie zmieniałem w nim niczego. Ale ok, rozumiem zasady forum.
Natomiast dobra wiadomość dla wszystkich, którym kabina 36We nie działa, jest taka, że napisałem do autora modelu na PW i otrzymałem odpowiedź, że na dniach wyda on poprawkę tej kabiny, likwidującą problem.
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5096
Skąd: Wrocław
Wysłany: 27-10-2020, 16:26   

Korzystając z programu im. Editor ingerujesz w model
:-)
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group