Pomógł: 7 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Mar 2008 Posty: 557 Skąd: GoP
Wysłany: 25-11-2020, 08:32 Kolej piaskowa i jej koniec
Cześć!
"Kolej Piaskowa a w zasadzie jej ostatni 44 kilometrowy odcinek z Kopalni Piasku Kotlarnia przez Dramę ,Pyskowice, Przezchlebie do mostu wyładowczego "Wojciech" (Linia301) przechodzi do historii.(...)"
Ehhh szkoda, że nigdy nie było mi dane zobaczyć żadnego pociągu na szlaku piaskowym i pozostaną tylko zdjęcia . Ciekawe co stanie się z Kotlarnią skoro zostanie im tylko jedno połączenie z siecią PLK a i tam przewozy upadną
_________________ Jestem za biedny żeby kupić sobie Trainza więc mam darmowego TS2009+SP4 z Auranu
Wysłany: 25-11-2020, 11:11 Re: Kolej piaskowa i jej koniec
[quote="Bojar"]Cześć!
"Kolej Piaskowa a w zasadzie jej ostatni 44 kilometrowy odcinek z Kopalni Piasku Kotlarnia przez Dramę ,Pyskowice, Przezchlebie do mostu wyładowczego "Wojciech" (Linia301) przechodzi do historii.(...)"
No cóż, jak to u nas jest normą wszystko co ma wartość można zniszczyć - bo nie potrzebne, nie ma środków itd, itp (przydatne wybrać).
A ja mam tą przyjemność pamiętać widok ET21 (nie miały zgarniaczy) ciągnących skład tych wagonów (chyba gdzieś na linii z Pyskowic w stronę Zabrza) tak mi się kojarzy że tam tory kolei piaskowej biegły wzdłuż tego zlikwidowanego szlaku.
Podałeś link do konserwatora zabytków - fajnie, tylko dlaczego nie mogłaby sobie ta kolej istnieć jako np. skansen (ciekawe czy wąskotorówka z Bytómia do Miasteczka Ślonskiego jeszcze istnieje?) który świadczy usługi kolejowe - tak chyba na świecie bywa.
A tak ponad 100 letni most o ciekawej konstrukcji i przeznaczeniu trafi na złom...
O taborze już pisałeś.
Pomógł: 8 razy Wiek: 60 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 560 Skąd: Kraków
Wysłany: 30-11-2020, 09:29
A ja sobie przerobiłem Koleje Piaskowe pod TRS19 , Wymieniłem drzewka na te nowocześniejsze, wstawiłem nowe tekstury a także dobudowałem trakcję Może w oryginale trakcji nie było, ale trzeba iść z postępem i rozbudowywać istniejące linie
_________________ KUID:269437
Ostatnio zmieniony przez Peeet2005 30-11-2020, 09:31, w całości zmieniany 1 raz