FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nvidia Geforce RTX2070
Autor Wiadomość
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 775
Skąd: Chorzów
Wysłany: 23-03-2020, 22:12   Nvidia Geforce RTX2070

Witam.

Potrzebuję porady jako że przymierzam się do zakup tytułowej karty graficznej. Przeglądając sporo czasu internet nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy RTX2070 będzie kompatybilny z moją płytą główną - na jednych stronach była potwierdzona kompatybilność na innych nie. Dlatego też kierują to pytanie do szpeców w tym temacie ;).
Jeśli ktoś się zna albo ma nawet znajomego informatyka którego mógłby się w moim imieniu zapytać to będę wdzięczny za pomoc :).

Mój pecet:

Płyta główna: MSI Gaming 3 Z97 (MS-7918)
Procesor: Intel i5-4690 3,5GHz
Pamięć RAM: DDR3 8GB
Karta graficzna: Geforce GTS250

Pozdrawiam
Adam
Ostatnio zmieniony przez Zwinny 23-03-2020, 22:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
jagg
super user


Pomógł: 14 razy
Dołączył: 16 Lis 2008
Posty: 182
Skąd: cz
Wysłany: 24-03-2020, 10:16   

MSI Z97 Gaming3 má slot 1 x PCIe x16 v3.0 takže by to mělo být OK co se specifikace týká. Ale nevím, jestli nebude problém s rozměry kvůli onboard sound konektorům...
 
 
rysztur
zaawansowany



Pomógł: 60 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 951
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 24-03-2020, 11:01   

Adam, ale w czym problem?
Kup grafikę, najwyżej do updatu płyty głównej nie wykorzystasz całej prędkości PCI wykorzystywanej przez kartę. Lepiej mieć więcej, niż mniej.
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 775
Skąd: Chorzów
Wysłany: 24-03-2020, 12:31   

Gdzieś tam coś mi się przewinęło że to niby nie tylko od slotu PCIe jest zależne ale się jeszcze w nocy do edukowałem i teraz z tego co wiem to jeśli płyta ma potrzebny slot innych zależnych nie ma.
Oczywiście w późniejszym czasie płyta, procesor i pamięci RAM też pójdą do wymiany bo jestem świadom że aktualny procesor mocno ograniczy możliwości karty ale jednorazowo nie stać mnie na taki wydatek a kartę już wolę kupić konkretną na dłużej niż co roku wymieniać ;).

To nie są tanie rzeczy żeby ładować w ciemno do PC i nie daj boże coś uszkodzić dlatego dziękuję Wam za pomoc Jagg i Rysztur.

Pozdrawiam
Adam
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3728
Skąd: Opole
Wysłany: 24-03-2020, 12:54   

Adam jeżeli jesteś przed zakupami to docelowo miej na uwadze procesor i płytę główną tak żeby możliwości karty graficznej zostały w pełni wykorzystane. W tym wszystkim grafika najdroższa, reszta dużo tańsza od niej. Zanim nazbierasz kasę na resztę, to niewykorzystana moc tylko zrobi jej dobrze.
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 775
Skąd: Chorzów
Wysłany: 24-03-2020, 13:33   

Ryszard tak jak pisałem wyżej - płytę i procesor też będę wymieniał tylko w późniejszym czasie jak znów uzbieram odpowiednią sumkę. Póki co kasa się odkłada na grafikę bo to w pierwszej kolejności chcę wymienić. Z tego co napisałeś mam rozumieć że póki co karcie wyjdzie na plus dołączenie do aktualnej konfiguracji?

I jeszcze takie dwa pytanka przy okazji mam:

1. Czy zasilacz 650W Chieftec'a wystarczy?
2. Czy są jakieś znaczne różnice między producentami? Zastanawiam się nad wyborem między Gigabyte i MSI skłaniając się bardziej ku MSI według opinii jakie dotychczas znalazłem.
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3728
Skąd: Opole
Wysłany: 24-03-2020, 17:49   

https://www.euro.com.pl/p...lsrc=aw.ds#opis
https://www.komputronik.p...-a-pro-max.html
Jeżeli idziesz w MSI to masz powyżej dwie płyty MSI pod Ryzena
Odnośnie mocy zasilacza, to może być za mało. Dla karty graficznej rekomendowana moc zasilacza, to 550W. Niby zostaje sto rezerwy ale lepiej mocniejszy, nie będzie pracował na maksa przez co dłużej posłuży. Poz tym trzeba też rozważyć opcję, że może być potrzebny dodatkowy wentylator (kartę łatwo usmażyć o czym się przekonałem zeszłego lata :-P )
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 775
Skąd: Chorzów
Wysłany: 24-03-2020, 18:02   

Dzięki za linki ale jeśli chodzi o procesor to w intela idę więc będę się rozglądał za czymś tego pokroju:
https://www.mediaexpert.p...wE&gclsrc=aw.ds

Z zasilaczem zobaczę jeszcze co w serwisie powiedzą, może wytrzyma ten czas do kupna nowej płyty i procka, wtedy się go wymieni też. O jakim dodatkowym wentylatorze piszesz? Mam z przodu obudowy i z tyły z czego też zakładam dołożenie jeszcze jednego z przodu bo miejsce jest.
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3728
Skąd: Opole
Wysłany: 24-03-2020, 18:32   

Cytat:
O jakim dodatkowym wentylatorze piszesz? Mam z przodu obudowy i z tyły z czego też zakładam dołożenie jeszcze jednego z przodu bo miejsce jest.
Te 550W to dla standardu wyposażenia komputera. Jak dokładasz coś ponad, to też trzeba uwzględnić w zużyciu prądu.
Co do Intela, to odrzuca mnie mnogość gniazd procesora. W AMD jest większa uniwersalność, znaczy w tej chwili stać mnie np. na Ryzena5, a gdy ma się więcej kasy, to w tą samą płytę wstawić mogę Ryzena 9. W Intelu to tak nie pójdzie.
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 775
Skąd: Chorzów
Wysłany: 24-03-2020, 18:53   

ryszard napisał/a:
Cytat:
O jakim dodatkowym wentylatorze piszesz? Mam z przodu obudowy i z tyły z czego też zakładam dołożenie jeszcze jednego z przodu bo miejsce jest.
Te 550W to dla standardu wyposażenia komputera. Jak dokładasz coś ponad, to też trzeba uwzględnić w zużyciu prądu.


To ja wiem że im więcej się dokłada tym naturalnie zwiększa się zapotrzebowanie na moc. Bardziej pytałem co miałeś na myśli pisząc o tym dodatkowym wentylatorze?

Kiedyś miałem procesory AMD i niestety sprawiały mi dość sporo problemów, zwłaszcza w integracji z grafikami Nvidii, przerzuciłem się na Intela za namową znajomych oraz samego serwisanta i od tamtej pory wszystko śmiga jak trzeba więc przy Intelu zostanę mimo że tak jak piszesz jest mniejsza uniwersalność płyt głównych.
 
 
 
rysztur
zaawansowany



Pomógł: 60 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 951
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 24-03-2020, 19:43   

Adam,
dziś poważnie rozważyłbym Ryzena. Procki z AMD mają lepszy stosunek wydajność/cena.
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 24-03-2020, 20:03   

Jako człowiek który jest generalnie z grupy tych co "wierzą w Intela" zasugeruję opcję AMD jeżeli chodzi o proc/płyta główna. Tak jak inni piszą - lepszy stosunek wydajność/cena. W Intelu masz rdzenie/wątki 8/8 za jeszcze normalne pieniądze a więcej to już zaczyna się robić daleki kosmos. Przy AMD masz nie dość że taniej to możesz mieć te 8/16 czy 12/24 za znośną kwotę gdzie jakościowo nie odbiega to od konkurencji.
W Intelu płacisz za nazwę i 10% więcej punktów w benchmarkach.
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3728
Skąd: Opole
Wysłany: 24-03-2020, 20:11   

Jest taki program: https://www.instalki.pl/p...a/SpeedFan.html którym sprawdzam jak się ma blaszak, szczególnie w lato.
Cytat:
Bardziej pytałem co miałeś na myśli pisząc o tym dodatkowym wentylatorze?
. Dodatkowy właśnie dlatego zainstalowałem od wewnątrz na obudowie żeby zwiększyć cyrkulację powietrza, a przy upałach to przed też postawiłem. Wszystko przez to, że sprzęt wiekowy i pracuje na granicy swoich możliwości. Z tego właśnie powodu trzeba brać takie wnętrzności co by miały jeszcze rezerwę mocy. Im większa rezerwa, tym mniejsza temperatura pracy, a gra niestety swoje potrzebuje wprost proporcjonalnie do wielkości mapy i użytych na niej dodatków.
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 775
Skąd: Chorzów
Wysłany: 24-03-2020, 20:40   

Nad prockiem będę myślał jak będzie tak daleko, póki co najważniejsza karta to jest mój cel na teraz :). Jeśli chodzi o sprawy cieplne to nie traktować mnie jak laika tylko dlatego że poprosiłem o poradę w sprawie karty :D. Znam się jednak trochę na komputerach, cyrkulacji powietrza, temperaturach i innych. Po prostu miałem trochę zastoju z nowinkami i wolałem się upewnić czy nowa karta z tą płytą pójdzie czy się coś nie pozmieniało w doborze. Jeśli chodzi o temperatury to używam Aida64 i HDD control 2. Jest wszystko git.

Pozdrawiam
Adam
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3728
Skąd: Opole
Wysłany: 24-03-2020, 21:13   

Jak jeszcze nie kupiłeś karty, to zobacz ten link: https://www.purepc.pl/kar..._rtx_2060_super
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 560
Skąd: Kraków
Wysłany: 29-03-2020, 17:34   

Jeśli mogę wtrącić, to ten procesor wcale nie jest jakiś kiepski. Ja mam taki sam, tyle że z odblokowanym mnożnikiem (4690K) i kiedyś u mnie działał na 4.5 GHz. Skoro na T:ANE czy teraz na TRS19 jednak grafika (GTX960) lała 7 poty na 100% wydajności, to procesor ledwie do 50% dociągał. Tak więc wróciłem do standardowych 3.9 GHz i niewiele to zmieniło. Dalej procek swobodnie sobie działa a temperatura jeszcze nigdy nie wyszła ponad 60 stopni. Być może jakbym miał mocniejszą grafikę to i by obciążenie procesora wzrosło, ale sądzę że akurat nie w tym symulatorze. :)
_________________
KUID:269437
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 775
Skąd: Chorzów
Wysłany: 29-03-2020, 21:17   

Że procesor kiepski nie jest to ja wiem, bo ciągle daje radę, tyle że aby wykorzystać w pełni moc nowej karty niestety będę musiał siłą rzeczy go wymienić ;).
Ostatecznie mój wybór padł na MSI Geforce RTX 2070 Super Ventus OC 8GB GDDR6‎ , teraz tylko pozostaje uzbierać potrzebną kwotę :D.

Pozdrawiam
Adam
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 29-03-2020, 21:22   

Dobry wybór, ta karta powinna ci spokojnie wystarczyć na kilka lat i kilka ulepszeń komputera.
Swoją drogą warta tyle ile moje całe pudło :mrgreen:
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 775
Skąd: Chorzów
Wysłany: 29-03-2020, 21:47   

Dzięki Paweł za opinie, przynajmniej wiem że nie wybrałem źle bo opcji miałem tyle że się już w tym gubiłem :D . A że po między zwykłą wersją RTX2070 a wersją SUPER jest tylko 160zł różnicy na x-kom.pl to stwierdziłem że nie ma co oszczędzać :)
Jak jeszcze wymienię płytę, procek i RAMy to będzie mój najdroższy komputer dotychczas :D
Ostatnio zmieniony przez Zwinny 29-03-2020, 21:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 29-03-2020, 22:35   

Rozważasz dysk SSD na złączu M2 czy zwykłe SATA3? Bo te pierwsze choć drogie to mają prędkości x10 w porównaniu do tych SATA. Przy trawniku czy innych tego typu grach będzie to punktowało. Kiedyś naprawa bazy danych 3 dni, za niedługo kilkanaście minut :)
 
 
 
rysztur
zaawansowany



Pomógł: 60 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 951
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 29-03-2020, 22:50   

Pawel_15 napisał/a:
...za niedługo kilkanaście minut :)


Dlaczego za niedługo? Już dziś 225GB trawnik mieli maks. 2 min. Dysk na złączu M2.
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 775
Skąd: Chorzów
Wysłany: 30-03-2020, 00:03   

Pawel_15 napisał/a:
Rozważasz dysk SSD na złączu M2 czy zwykłe SATA3?


Raczej będę się skłaniał ku złączu M2 ale do tego jeszcze daleka droga, będę o tym myślał po zakupie karty jak budżet będzie trzeba ustalić na resztę części :)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group