FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Komputer do Trainzowania
Autor Wiadomość
camry2
trainz


Pomógł: 5 razy
Wiek: 50
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 216
Skąd: Neu-Sulzfeld
Wysłany: 11-02-2017, 22:16   Komputer do Trainzowania

Chcę kupić nowy komputer, który będzie przeznaczony w całości na potrzeby Trainzowe (TS2010, T:ANE, Gmax, Photoshop) i mam dylemat, czy kupić 'gotowca' czy może lepiej poskładać jakąś sensowną jednostkę.
Nie jestem ekspertem komputerowym, dlatego chciałbym prosić Was o jakieś porady, sugestie, a może nawet przykłady konfiguracji, oparte na waszych doświadczeniach i wiedzy. Budżet jakim dysponuję na nowy sprzęt to 4000-4200 PLN.
Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
_________________
kuid:95400
Tu moje dodatki
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 12-02-2017, 00:37   

Widzę że konkretny budżet więc można złożyć porządną maszynę na lata :)

Procesor - celowałbym w Intel i5, w któryś z tych co mają spore taktowanie jednego rdzenia. Seria i7 kosztuje dużo więcej ale nie odczujesz skoku wydajności w Trainz. Unikaj i3, są słabe.

RAM - tutaj wpakowałbym 16GB od Kingstona. Pamięci RAM robią bardzo dobre.

Karta graficzna - GeForce, najlepiej od Asusa. Nie brałbym tych topowych które są cholernie drogie. Sam mam GTX 750Ti 2GB ale mam świadomość że to już lekko starsza karta. Jeżeli cenowo dałoby radę to może coś z rodziny 10xx. Koniecznie na DDR5 i im więcej pamięci tym lepiej, jak da radę to nawet 4GB.

Dysk - Samsung SSD 850 PRO 128/256GB. Przy 512 bym celował w EVO gdyż są tańsze, PRO idą przy takiej objętości mocno cenowo w górę. W10 na PRO uruchamia mi się w niecałe 10 sekund od włączenia zasilania, W7 nieco dłużej. Mielenie bazy, dodatków trwa krótko, to jest kilkadziesiąt minut przy sporej ilości dodatków a nie kilka dni :)

Zasilacz - 500W od Chiefteca bym brał, będzie spory zapas mocy, jak da rade to modularny.

Płyta główna - Asus który będzie działał z powyższymi podzespołami. SATA3, PCI-E, min 4 miejsca na kości RAM.

DVD - najtańszy napęd aby działał, u mnie osobiście służy do instalacji systemu.

Obudowa - jak wyżej. Coś prostego aczkolwiek stabilnego.

FDD - jeżeli ktoś z tego jeszcze poza ZUSem korzysta... :)

Monitor, klawiaturę i mysz też chcesz kupić czy tylko samo pudło? Za 4200 max będę w stanie na jutro przygotować konfigurację składaka. Gotowców bym unikał.
 
 
 
rysztur
zaawansowany



Pomógł: 60 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 951
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 12-02-2017, 10:43   

Wtrącę trzy grosze ze swojego doświadczenia.
Dla mnie podstawą są podzespoły, które wymienia się bardzo rzadko ze względu na cenę, to znaczy procek i grafika. W tym zakresie nie warto oszczędzać i brałbym wszystko co najlepsze czyli: procek i7 6(7)700K, grafika na poziomie GTX970. Te dwa elementy to już ok. 3000PLN, ale to ma służyć lata. Oczywiście płyta główna determinowana jest przez procesor (gniazdo) a cena (ok. 500 PLN) zależy od wielu czynników. Nie kupowałbym większej ilości RAM'u, gdyż pamięć możesz zawsze dokupić 8GB (min. na start) to ok. 300PLN. Za jedną kość można kupić dobry zasilacz. Jeśli chodzi o dysk SSD, patrz na szybkości transferu zapis/odczyt, nie na producenta, nie ma sensu płacić za firmę, a awaria może zdarzyć się każdemu.
Jak już pisałem, zrezygnowałbym z zakupu tych elementów, które ze względu na cenę i możliwości rozbudowy systemu można dołożyć później, ewentualnie wykorzystasz z już posiadanego sprzętu (obudowa, napędy, zasilacz). Zaoszczędzone fundusze przeznaczyłbym na zakup jak najlepszej grafiki, procka lub płyty głównej, no ale to jest Twoja decyzja.
 
 
Dominic
trainz
Tyś blank ociuloł



Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 354
Skąd: Chorzów
Wysłany: 12-02-2017, 10:44   

Moja propozycja zestawu: https://www.morele.net/inventory/info/7eS4nE/
W tej cenie tak na prawdę nic lepszego nie znajdziesz.

@rysztur, i7 do TANE, PSa i Gmaxa to trochę na wyrost ;-)
_________________
"Kiedy ludzie zaczynają naśladować twój styl, wtedy czujesz, że coś w tym jest." — James Hetfield
Ostatnio zmieniony przez Dominic 12-02-2017, 10:46, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
camry2
trainz


Pomógł: 5 razy
Wiek: 50
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 216
Skąd: Neu-Sulzfeld
Wysłany: 12-02-2017, 18:20   

Dziękuję serdecznie za garść informacji.

Pawel_15, chętnie przyjrzę się konfiguracji przygotowanej przez Ciebie.
Monitor zostaje, 24" w zupełności wystarcza do trainzowania, mysz i klawiatura to groszowe sprawy nie zawarte w budżecie, a FDD I DVD nie są mi potrzebne.
Obudowa faktycznie może być jak najprostsza i bez 'wodotrysków', ale powinna mieć złącza USB na przednim panelu. Dysk SSD wystarczy mi 128 GB, bo to ma być platforma dla Trainza, a nie magazyn. Na koniec grafika i tu odwieczny problem Radeon (jak zasugerował Dominic) czy może jednak GeForce serii 10xx ?.
_________________
kuid:95400
Tu moje dodatki
 
 
 
Dominic
trainz
Tyś blank ociuloł



Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 354
Skąd: Chorzów
Wysłany: 12-02-2017, 19:04   

Camry2, obecnie Radeon jest na równi z GeForcem, a za dwa lata, będzie wydajniejszy. Karta Radeona po prostu starcza na dłużej. Jeżeli nie zamierzasz grać w 4K, a przy tym masz monitor z odświeżaniem 60hz to nie ma sensu brać kart 1070/80.
_________________
"Kiedy ludzie zaczynają naśladować twój styl, wtedy czujesz, że coś w tym jest." — James Hetfield
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 12-02-2017, 19:16   

camry2 napisał/a:
Dysk SSD wystarczy mi 128 GB


Opaaaanie... Tez tak myślałem. 2010+New Error i dysk się kończy... A chciałbym jeszcze przynajmniej TS12 wrzucić - 256 to minimum, optymalnie 512. No i nie Pawełkowe samsungi pro - Pawełek to taki tajny swojski forumowy spamer polecacz - jak wychodzi temat SSD to pierwszy wpis: "Pawel_15: kupuj samsung pro" za 1500 :-D Równie dobrze samsung evo, cruical czy inny kingston da radę. 128 to naprawdę przymało.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Generally
trainz
Generalny


Pomógł: 36 razy
Wiek: 23
Dołączył: 27 Lip 2008
Posty: 303
Skąd: Zabrzeg

Wysłany: 12-02-2017, 20:24   

Jeśli chodzi o kartę graficzną, to do T:ANE raczej lepszy będzie GeForce.
 
 
 
camry2
trainz


Pomógł: 5 razy
Wiek: 50
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 216
Skąd: Neu-Sulzfeld
Wysłany: 12-02-2017, 20:26   

W 4K raczej nie, chociaż kto wie...
Monitor ma maksymalne odświeżanie chyba 100, albo nawet 120Hz, nie pamiętam dokładnie.
Nad pojemnością dysku pomyślę, dzięki za sygnał. Errora jeszcze nie instalowałem, także nie wiem ile on tego miejsca na dysku potrzebuje, o dysku 128GB pomyślałem, bo mój cały TS2010 mieści się na 40GB partycji, więc teoretycznie powinno wystarczyć, a jeśli jednak braknie to dysków w sklepach jest pełno :-D .
_________________
kuid:95400
Tu moje dodatki
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 12-02-2017, 20:56   

camry2 napisał/a:
dysków w sklepach jest pełno :-D .


Tak, tylko potem trzeba kupić kolejny SSD za 600PLN :-) Ja tam ten mój 256GB oddam Lepszej Stronie Mocy pod fotoszopa, ale jak kto nie ma komu dać, to zostaje ze zbędnym ssd i 4 stówkami w plecy. Lepiej od razu brać 500+ :mrgreen: , po co potem dokupować. Ja mam 80GB w 2010, dwa TS12 po 60 (przed i po SP1) i new error 50GB. Przy czym tylko TANE i dycha na ssd 256GB i myślę już o 512GB...
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 12-02-2017, 20:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 12-02-2017, 21:00   

W oparciu o oferty ze sklepów gral.pl (dość drogi, na necie będzie taniej) i esc.pl (w 95% najtańszy sprzęt w 3mieście):

- Procesor - Intel Core i5 7500 4x3.4 GHz BOX (LGA1151, 6MB, HD 630, 65W) - 929 PLN,
- Płyta główna - Gigabyte GA-H170-D3H, H170, HDMI, DVI, D-SUB, DDR4, SATA3, GBLAN, RAID, ATX, LGA1151 - 466 PLN,
- RAM - DDR4 16GB 2133 MHz HyperX Fury Black (CL14) - 515 PLN,
- Dysk - Samsung 250GB SSD, 2.5", SATA3, 540MB/s, 520MB/s SSD850 EVO - 455 PLN (Radek, Ty mnie hejtujesz :D)
- Karta dźwiękowa i sieciowa - zintegrowane (to raczej dziś standard),
- Karta graficzna - GeForce GTX1060 Asus 6GB, DDR5, 2xDP, 2xHDMI, DVI, PCI-E, Dual 1506/8008 - 1325 PLN,
- Obudowa - Aerocool VS-92 Advance - 195 PLN,
- Zasilacz - Zasilacz do obudowy ATX 650W Chieftec APS-650C (Fan 140mm) Modularny - 299 PLN

RAZEM: 4184 PLN

Drogo ale to już maszyna na ładnych kilka lat jak nie na więcej.

Osobiście jestem zwolennikiem rozwiązania Intel + nVidia. Jest to rozwiązanie droższe aczkolwiek wydajniejsze i po prostu lepsze. w każdych testach Intel i nVidia góruje nad AMD + Radeon. Dopiero kolejne AMD i Radki (grafiki) dorównują Intelowi i zielonym.

nVidia ma bardzo przystępny i przyjazny panel do ustawiania kart graficznych co w przypadku Trainz jest bardzo ważne. Radeony mają soft gorszej jakości i czasem są problemy aby osiągnąć zamierzony efekt wizualny.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 12-02-2017, 21:10   

Pawel_15 napisał/a:
(Radek, Ty mnie hejtujesz :D)


Ofkors, bo polecasz NAJDROŻSZE dyski jakie się da wymyślić w segmencie "konsumenckim". Wszędzie to PRO i PRO. Jeszcze ktoś się da nabrać i kupi dysk za ponad 1000zł pod "kolejki". Jeżeli masz z Samsunga za reklamę płacone (albo masz procent od sprzedaży), to spoko, ale jeżeli nie, to się ogarnij, bo to żadna "pomoc" wmówić komuś dysk za 1500, gdzie wystarczy ssd za 1/3 tej ceny o porównywalnej w Trainzie wydajności. To nie jest produkcja contentu video w 8k czy streaming 12 strumieni o rozdzielczości FHD czy 4k w mediaserwerach. To jest Trainz i tu Samsung PRO jest przerostem formy nad treścią, do tego wpuszczaniem delikwenta w ZBĘDNE koszta. :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 12-02-2017, 21:24   

Panie Toromistrzu, ja się z Panem nie zgadzam. Taki będę :D

W przypadku dysków o pojemności 120/128GB Samsungi PRO jak najbardziej warto brać. Powyżej tych wartości to warto wziąć póki co EVO. Nie wiem właśnie jak jest w tych EVO ale w moim 128 PRO mam 10 letnią gwarancję producenta czyli praktycznie dożywotnią dla dysku. Przy normalnej eksploatacji, bez ciągłego mielenia miliarda plików (Trainz to jednak inna bajka jest) ten dysk tyle powinien wytrzymać czyli 10 lat. Jeżeli tyle wytrzyma to następny będzie pewnie kilku terabajtowy.

Nikomu nie proponuję i nie wciskam dysków za 1500 PLN. Nie każdy ma takie potrzeby jak Ty i 128GB w zupełności wystarczy - w takim wypadku niech bierze PRO. Kiedy potrzeba więcej to EVO, są tańsze.
 
 
 
rysztur
zaawansowany



Pomógł: 60 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 951
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 12-02-2017, 21:45   

Chłopy za parę lat wymyślą nowe nośniki pamięci i będziemy się nimi jarać. Na dziś mam każdy Trainz (TANE i TS2010) na oddzielnym SSD 250GB i powoli kończy się miejsce. Osobiście użytkuję ADATA i całkowicie zaspokaja moje oczekiwania.
Camry: nie sugeruj się, że komp będzie tylko pod Trainz'a. Za chwilę okaże się, że coś jeszcze można na nim porobić, a być może TANE 2020 będzie wymagało w zalecanych i7 :?: I co wtedy zrobisz? Znowu wydasz 4000PLN? To co dziś wydaje się na wyrost, jutro okaże się za mało. Hoghw :-P
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 12-02-2017, 21:55   

Krótko i na temat:
Samsung PRO 450zł.
Kingston KC400 350zł.
Samsung EVO 350zł.
Cruical MX100 250zł.
Wszystkie 128GB, z Ceneo. Widzisz różnicę w cenach? W TRAINZ w wydajności nie zauważysz, bo engine gry i tak nie wykorzysta. To, że ty kupiłeś, to nie znaczy, że każdemu masz wciskać. PRO to jest W PIP DROGI dysk, do naszej gry NIE WARTO za niego przepłacać.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Dominic
trainz
Tyś blank ociuloł



Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 354
Skąd: Chorzów
Wysłany: 12-02-2017, 21:57   

Pawel_15 wszystko ok, tylko nie wiem czy wiesz, ale żeby socket H170 współpracował z prockiem trzeba zaktualizować BIOS. Lepiej wziąć płytę z socketem B250 i mieć problem z głowy. Co do karty graficznej, ten ASUS jest strasznie głośny. Lepiej dopłacić parę złotych do tej: GeForce GTX1060 Gigabyte 6GB, DDR5, 3xDP, HDMI, DVI, PCI-E, G1 Gaming 1594/8008
Obudowę również bym zamienił na SPC Gladius M35. Wygląda o niebo lepiej od tej Aerocool.
_________________
"Kiedy ludzie zaczynają naśladować twój styl, wtedy czujesz, że coś w tym jest." — James Hetfield
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 12-02-2017, 22:24   

Cytat:
Wszystkie 128GB, z Ceneo. Widzisz różnicę w cenach? W TRAINZ w wydajności nie zauważysz, bo engine gry i tak nie wykorzysta. To, że ty kupiłeś, to nie znaczy, że każdemu masz wciskać. PRO to jest W PIP DROGI dysk, do naszej gry NIE WARTO za niego przepłacać.

Widzę różnicę cenową. Stówka więcej na niekorzyść PRO. Jak będę wciskał ludziom EVO to nie będziesz krzyczał?
Cytat:
Obudowę również bym zamienił na SPC Gladius M35. Wygląda o niebo lepiej od tej Aerocool.

Sam posiadam Aerocool'a tylko sprzed 5 lat i chyba już takich nie produkują. Prosta aczkolwiek przyjemna wizualnie obudowa i najważniejsze - była mega tania.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 12-02-2017, 22:36   

Pawel_15 napisał/a:
nie będziesz krzyczał?


Nie. Słowo harcerza :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 560
Skąd: Kraków
Wysłany: 13-02-2017, 09:52   

Przysłuchuję się tej dyskusji i postanowiłem że dodam od siebie nieco z własnych doświadczeń, a nie tylko zasłyszanych czy przeczytanych wiadomości. ;-)
Typ dysku SSD może być dowolny a jedynym warunkiem powinna być szybkość ODCZYTU małych plików. Jak wiadomo, w Trainzach instalujemy raz czy dwa, a odczytujemy dane co chwila. Proszę sobie porównać szybkości odczytu dużych plików (>1 MB) a tych malutkich kilkukilobajtowych, których w Trainzach jest najwięcej. Od razu wracamy na ziemię.
Pierwszy mój dysk SSD był od Samsunga EVO 128 GB i wystarczył na chwilę. Przesiadka jednak z dysku talerzowego na SSD była jak przesiadka ze starej EN=ki na Pendolino! Po zainstalowaniu TANE to jednak już TS12 się nie zmieścił i trzeba było coś z tym zrobić. Zakupiłem więc nowy 256 GB ADATA i jak na razie miejsca jest dość. Mam na nim jak już wspomniałem TANE i TS12 a miejsca wolnego to ok 80 GB. Jak widać wiele nie zostało, ale jest miejsce na backupy i screenshoty . Po przeanalizowaniu różnych Za i Przeciw wziąłem ADATA bo choć może zapis nie jest bardzo imponujący, ale za odczyt jest jak w najlepszych dyskach a kosztuje stosunkowo niewiele :-)
Co do pozostałych podzespołów to wg mnie wystarcza procek I5, najlepiej z serii K bo w razie potrzeby można bez przeszkód zwiększać wydajność. A grafika GTX970 z 4 GB DDR5 albo z tych nowszych GTX1070. Od biedy i 1060 też styknie ale ma ona szynę tylko 192 bity więc od razu jest w tyle na starcie. Kiedyś miałem GTX 460 z szyną 256 bit i była to karta niewiele słabsza od GTX 960 STRIX 128 bit, którą mam obecnie. O tym mało kto wspomina a jest to dość podstawowy parametr. Wcale nie narzekałem na tę 460-tkę ale brała dużo prądu no i miała tylko 1 GB pamięci.
Na pewno się przyda 4 GB pamięci na karcie, bo moje 2 GB na GTX960 często są wykorzystane w całości.
Za to normalnego RAM-u spokojnie wystarczy 8 GB. Mam co prawda u siebie 16 GB ale tylko dwa razy zdażyło mi się wykorzystać więcej niż 10GB. Było to jednak w okresie raczkowania TANE i na "firmowej" trasie Z Edynburga do Londynu. Obecnie , nawet przy bardzo dużych mapach nie zużywa się więcej jak 5 GB (łącznie z systemem Win10).
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 13-02-2017, 09:58   

peeet2005 napisał/a:
Przysłuchuję się tej dyskusji i postanowiłem że dodam od siebie nieco z własnych doświadczeń, a nie tylko zasłyszanych czy przeczytanych wiadomości. ;-)


Pawełek, widzisz? My jako posiadacze dysków ssd prowadzimy dyskusję na podstawie zasłyszanych czy przeczytanych wiadomości :mrgreen: a nasze dyski od nowości leżą u mamy za piecem i się kurzą :-D co byśmy zrobili bez naszych doświadczonych userów, my dwa lamery z gimnazjum :mrgreen:

MSPANC.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 13-02-2017, 10:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 13-02-2017, 10:10   

Cytat:
Zakupiłem więc nowy 256 GB ADATA i jak na razie miejsca jest dość. Mam na nim jak już wspomniałem TANE i TS12 a miejsca wolnego to ok 80 GB. Jak widać wiele nie zostało, ale jest miejsce na backupy i screenshoty

Pod backupy i całą resztę to można mieć osobny zwykły talerzowy dysk. Na partycję systemową dać cały dysk SSD, pozostałe zrobić na talerzu. Bezpieczniej i chyba wygodniej.
 
 
 
Dominic
trainz
Tyś blank ociuloł



Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 354
Skąd: Chorzów
Wysłany: 13-02-2017, 10:44   

peeet2005 napisał/a:
Typ dysku SSD może być dowolny a jedynym warunkiem powinna być szybkość ODCZYTU małych plików.

Tu się zgodzę, chociaż warto wrócić uwagę, jaki typ pamięci mamy w naszym dysku. MLC wytrzyma dłużej, a TLC będzie tańszy. Należy też wziąć pod uwagę stosunek pojemności do ceny, czyli ile kosztuje 1GB.

peeet2005 napisał/a:
Co do pozostałych podzespołów to wg mnie wystarcza procek I5, najlepiej z serii K bo w razie potrzeby można bez przeszkód zwiększać wydajność.

I zwiększyć koszty... Dobra płyta, na której OC będzie trzymało swoje kosztuje. Dolicz chłodzenie i mamy połowę wartości zestawu.

peeet2005 napisał/a:
A grafika GTX970 z 4 GB DDR5 albo z tych nowszych GTX1070. Od biedy i 1060 też styknie ale ma ona szynę tylko 192 bity więc od razu jest w tyle na starcie.

Po co proponujesz koledze GTX970, skoro o wiele wydajniejszy jest RX480 8GB albo wspomniany GTX1060 6GB? GTX1070 byłby na wyrost, zwłaszcza, że budżet jest za niski.
_________________
"Kiedy ludzie zaczynają naśladować twój styl, wtedy czujesz, że coś w tym jest." — James Hetfield
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 560
Skąd: Kraków
Wysłany: 13-02-2017, 12:47   

Cytat:
my dwa lamery z gimnazjum :mrgreen:

Lamery, nie lamery ale jak to mówią, całe życie się uczymy :mrgreen: Nie bardzo zauważyłem w dyskusji spraw które poruszyłem w dobrej wierze i dlatego napisalem co napisałem :-P
A co do meritum to dodam tylko, że u mnie ten I5 hula na płycie GA H87 na 4,5 GHz bez zaglądania do BIOS-u a Radeonów nie lubię :lol:
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 13-02-2017, 13:32   

Cytat:
Za chwilę okaże się, że coś jeszcze można na nim porobić, a być może TANE 2020 będzie wymagało w zalecanych i7 :?: I co wtedy zrobisz? Znowu wydasz 4000PLN? To co dziś wydaje się na wyrost, jutro okaże się za mało. Hoghw :-P

Wybór Intel i7 to akurat wyrzucanie niepotrzebnie pieniędzy w błoto. Przy dobrej grafice odczujesz może 4 FPS więcej na jakiejś mapie. Warto? Lepiej doinwestować w większą ilość pamięci RAM czy kupić naprawdę dobrą kartę graficzną.

TANE 2020 czy tam inny numerek jak wyjdzie to prawdopodobnie będą już następcy Intel i7. Procesory z rodziny i7 dają osiągi w benchmarkach, w Trainz może kilka klatek dla których wywalanie ponad tysiaka więcej akurat jest zbędne.
 
 
 
rysztur
zaawansowany



Pomógł: 60 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 951
Skąd: Bydgoszcz

Wysłany: 13-02-2017, 14:19   

Pawel_15 napisał/a:
...
Wybór Intel i7 to akurat wyrzucanie niepotrzebnie pieniędzy w błoto. Przy dobrej grafice odczujesz może 4 FPS więcej na jakiejś mapie. Warto? Lepiej doinwestować w większą ilość pamięci RAM czy kupić naprawdę dobrą kartę graficzną ....


Trainz mania może minąć, a blaszak pozostanie. Osobiście wolałbym mieć jak najlepsze elementy w momencie zakupu na które mnie stać. Ponad rok temu kupiłem GTX970 a dziś to już jest takie sobie... tak samo będzie z prockiem. Dziś i7 7700K robi wrażenie, za 4 lata to będzie staroć. Podtrzymuje to co napisałem wyżej: dziś najlepszy procek i grafikę, z czasem uzupełnić w RAM, SSD itp. Zgadzam się z tym co napisał peet2005.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group