FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Zjadło 90% mapy
Autor Wiadomość
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 18-03-2020, 13:50   Zjadło 90% mapy

Oszaleje z tym 2012... Tym razem chodzi o zapis mapy, który jak się okazało zjadł mi 90% zrobionej trasy. Obecnie tworzę największa stację "X" i tutaj bazuje moja praca. Po kilku dniach chciałem cofnąć się w geodecie do wcześniejszej stacji i jak się okazało, mapa jest czysta. Pozostały jedynie tekstury. W Trainz powstały jakieś dodatkowe sesje, ale nawet jak je wczytuję to stacja pozostaje w nich wyczyszczona.





Czy da się to jakoś naprawić czy mam po mapie?
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 24 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 768
Skąd: Chorzów
Wysłany: 18-03-2020, 13:57   

Lutek z tego co widziałem wczoraj na SB pisałeś że usunąłeś jakąś warstwę na mapie, być może na tej warstwie miałeś dodane to co Ci poznikało...Niestety proces nie odwracalny o ile wiem.

Pozdrawiam
Adam
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów

Wysłany: 18-03-2020, 15:34   

Dokładnie. Wygląda na to, że zrobiłeś sobie bałagan w warstwach. Jak otwierasz do edycji sesję, to z automatu działasz na warstwie sesji. Jak ją skasowałeś, to jest kapa. Najlepiej sobie tą warstwę zakłódkować i działać na warstwie mapy, żeby nieświadomie nie popsuć wszystkiego.
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 18-03-2020, 15:38   

To jest jakiś absurd... :-o Tzn. z tą warstwą co pisałem na SB był problem z taborem. Odblokowałem warstwę i udało się usunąć tabor, którego nie szło usunąć. Sądziłem, że ta warstwa której NIE usunąłem dotyczyła tylko taboru.

Odblokowałem warstwę, usunąłem tabor i grałem dalej. A tu dziś patrzę i pustki na wcześniejszych odcinkach mapy.

Są sesje gdzie mam wcześniejsze segmenty mapy, ale bez nowej stacji ze skrina nr 1. Albo sesja gdzie jest tak jak na obrazkach w 1 poście. Jakaś inba totalna.
_________________
www.bazawagonow.pl
Ostatnio zmieniony przez Lutek 18-03-2020, 15:58, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3725
Skąd: Opole

Wysłany: 18-03-2020, 17:27   

Cytat:
Sądziłem, że ta warstwa której NIE usunąłem dotyczyła tylko taboru.
Jak wstawiasz dodatki robiąc mapę, to większość z tego co postawisz idzie do sesji. Usuwając warstwy w tej sesji pozbawiłeś się tego co było wcześniej. Tak jak Korzeń pisał, praca na warstwach wymaga porządku. Sam osobiście przed wyjściem z gry łączę sesje do warstwy mapy, żeby nic nie pogubić albo wyciąć.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4207
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 18-03-2020, 20:08   

ryszard napisał/a:
Jak wstawiasz dodatki robiąc mapę, to większość z tego co postawisz idzie do sesji.


Dodatki idą do tej warstwy, którą masz aktywną. Nie "większość". Wystarczy sobie kliknąć warstwę mapy i wstawiasz na mapę.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 18-03-2020, 20:24   

Wystarczy przed zapisem zablokować sobie warstwy?

Straszny z tym syf, nie ogarniam tego.

A druga sprawa. Jedna sesja tak jak napisałem posiada starą część mapy, a druga odwrotnie. Czy mogę to jakoś połączyć jako dwie osobne mapy? W mapie gdzie posiadam nową część, bez starej usunąłbym puste, stare segmenty a później połączył to z tą drugą mapą. Uda to się?
_________________
www.bazawagonow.pl
Ostatnio zmieniony przez Lutek 18-03-2020, 20:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4207
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 18-03-2020, 20:57   

Lutek napisał/a:
Wystarczy przed zapisem zablokować sobie warstwy?

Straszny z tym syf, nie ogarniam tego.


Otwórz sobie zakładkę warstw. Domyślnie po wczytaniu mapy+sesji warstwą aktywną jest sesja. I wtedy jest tak, jak Rysio pisał - co wstawisz, to wstawisz na sesję. Ale jak klikniesz na warstwę mapy - to kolejne rzeczy wstawiasz na warstwę mapy. To działa jak w fotoszopie :-)
oprócz tego każda warstwa ma kłódę - można zakłódkować i na warstwę nic nie wstawisz ani nic nie usuniesz.
Ja osobiście sesję kłódkuję zaraz po stworzeniu mapy i sesji "startowej" - wtedy wszystko ląduje na mapie. Co prawda po otwarciu "codziennie rano" wybrana jest sesja, ale zakłódkowana - próba wstawienia czegoś daje komunikat "zablokowana, bee, nyny", jako przypominaczkę. Generalnie warstwy fajna sprawa, tylko trzeba pilnować, co aktywne, a co nie.

Przykład - basemapy. Osobna warstwa "w mapie", basemapy wstawione, spasowane i kłóda. I nie przesunę, nie obrócę, nie skasuję. Do tego mogę sobie ją ukryć - ikonka "oczka", żeby podejrzeć, co mi basemapy przykrywają.

Lutek napisał/a:
A druga sprawa. Jedna sesja tak jak napisałem posiada starą część mapy, a druga odwrotnie. Czy mogę to jakoś połączyć jako dwie osobne mapy? W mapie gdzie posiadam nową część, bez starej usunąłbym puste, stare segmenty a później połączył to z tą drugą mapą. Uda to się?


Teoretycznie. Tylko pamiętaj - połącz wszystkie warstwy (sesji też) do warstwy mapy przed łączeniem. Sesje się NIE łączą. To, że robimy to na osobnych kopiach/backupach/zapasach to chyba oczywista oczywistość :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 18-03-2020, 21:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 19-03-2020, 09:59   

Obczaję to na spokojnie :mrgreen:
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4207
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 19-03-2020, 18:21   

Acha - ważne, do "sekcji" mapa i "sekcji" sesja mozna sobie dodawać warstwy dowolnie - ale uwaga: te dodane do "sekcji" sesji zapisza się tylko w pliku z sesją. Po otwarciu gołej mapy albo innej sesji ich nie będzie. Niby oczywiste, ale lepiej napisać :-) I dlatego najlepiej "scalać" wszystko do mapy.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 20-03-2020, 10:40   

Dobra, załóżmy że nic nie rozumiem (a tak jest :mrgreen: ).



Co tu teraz zrobić? Nie wiem czy to efekt przerzucenia map z 2009 do 2012 czy moje zapisy mapy podczas gry dały taki efekt w postaci syfu.

Co tu jest do usunięcia?


Dodatkowo.

Jeszcze jednak sprawa. Podczas edytowania mapy efekt jest taki:




Podczas edytowania sesji efekt jest taki:


_________________
www.bazawagonow.pl
Ostatnio zmieniony przez Lutek 20-03-2020, 10:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4207
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 20-03-2020, 11:52   

A scaliłeś warstwę sesji do warstwy mapy? Tak tez można - i trzeba, jeżeli chcesz łączyć.
Kuidy -2.xxx to są zapisy automatyczne, jak masz ustawione auto save w grze.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 20-03-2020, 12:04   

No dobra, to teraz tylko wytypować mapę do łączenia i już. Muszę odnaleźć mapę gdzie mam nowa stację bez wcześniejszych tras.
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 21-03-2020, 16:25   

Ja Was przepraszam, że pitolę jak jakiś różowy troll, ale dla mnie to łączenie, sesje, warstwy i inne dziadostwa w tym 2012 to kosmos :mrgreen: Zrobiłem sobie kopie zapasowe w razie co.

1. Mapy należy łączyć z poziomu edycji mapy czy sesji? Problem mam taki, że po wejściu w edycję mapy brak mam torów itd. Istnieją tylko tektury. Po wejściu w edycję sesji mam już wszystko jak należy. Podejrzewam, że gdy łączy się mapy to źródłem jest edytowana mapa, a nie sesja.




2. Podczas docelowego łączenia mapy, pojawia się mapa, która ma się dołączyć, ale pojawiają się błędy. I jak widać (lewy segment) nie widać na niej torów. Po prawej istniejąca mapa, na której pracuję i chcę połączyć segment zlokalizowany po lewej stronie (czerwony kwadracik pokazany specjalnie żeby rozróżnić mapę starą i nową):




3. Zrobiłem sobie test na innej mapie i wszystko działa jak należy, tylko po połączeniu mapy brak jest torów... Same tesktury.
_________________
www.bazawagonow.pl
Ostatnio zmieniony przez Lutek 21-03-2020, 16:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3725
Skąd: Opole

Wysłany: 21-03-2020, 17:30   

Łączy się mapy. Przed połączeniem mapa ma zawierać wszystkie warstwy jakie wcześniej były włącznie z sesją. Jak wejdziesz w CMP i otworzysz sesję do tak scalonej mapy to powinna być w sesji tylko nazwa mapy, żadnych dodatków. Zobacz w CMP czy masz w mapie tory których nie widzisz. Analogicznie zrób z drugą mapą i jeżeli jest wszystko to musi być widać. Obie mapy mają tę samą siatkę i tą samą wysokość na łączonym segmencie?
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 21-03-2020, 17:46   

No coś jest nie tak, bo edytując mapę w geodecie jest ona łysa, dopiero jak wejdę w edycję sesji to pojawiają się tory.

Mapy mają tą samą siatkę i wysokość.
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów

Wysłany: 21-03-2020, 17:52   

Lutek, odłóż dragi :mrgreen: Przecież ci każdy pisze po 3 razy że musisz wejść do sesji na tej swojej mapie i połączyć warstwę sesji do warstwy mapy. Inaczej nic z tego nie będzie. A ty dalej uparcie wchodzisz w edycję mapy i się dziwisz że pusto :-D
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4207
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 21-03-2020, 17:54   

Lutek napisał/a:
No coś jest nie tak, bo edytując mapę w geodecie jest ona łysa, dopiero jak wejdę w edycję sesji to pojawiają się tory.

Mapy mają tą samą siatkę i wysokość.


Lut, przecież ci pisałem, że masz scalić wszystkie warstwy. Czyli otwierasz SESJĘ!!!, potem okienko warstw w geodecie, wybierasz każdą warstwę (oprócz samej mapy - route layer oczywiście) i klikasz w taką strzałkę rozgałęzioną na dole. Jak wyskoczy okienko potwierdzenia, to patrzysz, czy docelową warstwą jest mapa / route i OK. Tak robisz WSZYSTKIE warstwy, łącznie z warstwą sesji i (jeżeli są) to warstwami pod nią!!! Na koniec w górnym okienku ma być tylko warstwa mapy / route layer a w dolnym warstwa sesji / session layer. I jak klikniesz w "oczko" przy sesji, to NIC MA NIE ZNIKAĆ z mapy.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 21-03-2020, 17:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 21-03-2020, 18:37   

Jezus krzyczą na mnie :shock: :mrgreen:

No więc tak to wygląda i okienko jest puste.



_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3725
Skąd: Opole

Wysłany: 21-03-2020, 18:57   

Te kłódki to postawiłeś po połączeniu map czy przed?
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 21-03-2020, 19:11   

Mam je "założone" cały czas.
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4207
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 21-03-2020, 19:11   

Lutek napisał/a:
Jezus krzyczą na mnie :shock: :mrgreen:


Bo się kurła nie słuchasz :-)

Lutek napisał/a:

No więc tak to wygląda i okienko jest puste.


Zdejmij kłódkę, otwórz oczko. Oczko zamykasz i kłódkujesz dla sprawdzenia, nie podczas łączenia :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 559
Skąd: Kraków
Wysłany: 22-03-2020, 09:57   

Ja naprawdę przerabiałem wielokrotnie łączenie map w TS12 i o ile na jakichś drobnych kilku segmentowych czasem udawało się to generalnie zawieszała się. Próbowałem na różne sposoby i niestety nie naprawiono tego błędu. Dopiero w TANE to zrobiono jak trzeba
_________________
KUID:269437
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 22-03-2020, 13:47   

RBach napisał/a:
Zdejmij kłódkę, otwórz oczko. Oczko zamykasz i kłódkujesz dla sprawdzenia, nie podczas łączenia :-)


No więc kłódki ściągnięte oczka też i co? Zatwierdzić to?

_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów

Wysłany: 22-03-2020, 13:56   

Masz mergować session layer do route layer. Teraz robisz odwrotnie.
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group