FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Zjadło 90% mapy
Autor Wiadomość
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 22-03-2020, 14:26   

Panowie moi wybawcy. Udało się :shock: :mrgreen: Mam moją zgubę! I mogę pracować dalej 8-)



Proszę tylko jeszcze o jedną pomoc. Jak to teraz zapisywać poprawnie żeby znowu nie było "kuku". Wszystko jest ok?

_________________
www.bazawagonow.pl
Ostatnio zmieniony przez Lutek 22-03-2020, 14:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów
Wysłany: 22-03-2020, 14:49   

Ściągasz sobie kłódkę tylko z route-layer i na tym już możesz swobodnie działać. Dla pewności do geodety zawsze wchodź przez edycję sesji, a nie mapy i będzie git. Terenia już za ciebie będzie pamiętać, żebyś nic nie wstawił na złej warstwie :mrgreen:
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 22-03-2020, 16:08   

Ale ściągnąć i zostawić na amen czy "kłódkować" przed zapisem gry?
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów
Wysłany: 22-03-2020, 16:25   

Ściągnąć i zostawić na amen. Zakłódkowana na stałe ma być session-layer. I nie ma potrzeby ich ruszania potem do zapisu.
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 22-03-2020, 17:02   

Zaklódkowałem. Podczas edycji pojawia się:



I otwiera się warstwa session.
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 22-03-2020, 17:12   

Lutek napisał/a:
Zaklódkowałem. Podczas edycji pojawia się:

[url=https://i.postimg.cc/LhtF7wSV/olas2005-20200322-0004.jpg]Obrazek[/url]

I otwiera się warstwa session.


To anuluj i w oknie warstw wybierz (kliknij) w mapę. Ale nie w kłódkę, czy w oczko. W nazwę.
Przecież masz pytanie "czy chcesz odblokować warstwę", skoro potwierdzasz, to co się dziwisz :-D
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 22-03-2020, 18:32   

Dziękuję za pomoc, ja to ciemnota niestety, ten wiek już ma swoje prawa :mrgreen:

Tylko teraz nie mogę nic edytować. Np. sieci trakcyjnej.

Klikam anuluj jak mówisz i kiszka.





Jak otworzę kłódkę od route to nie mogę przesuwać sieci czy torów. Dopiero jak zdejmę kłódkę z sesji to można bawić się dalej.
_________________
www.bazawagonow.pl
Ostatnio zmieniony przez Lutek 22-03-2020, 18:37, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów
Wysłany: 22-03-2020, 18:44   

Czyli wygląda na to, że dalej nie scaliłeś sesji z trasą.

EDIT.
I cały czas masz założoną kłódkę na route-layer. W takim przypadku na pewno nic nie będziesz mógł edytować.
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
Ostatnio zmieniony przez Korzeń 22-03-2020, 18:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 22-03-2020, 19:10   

Też pytałem czy kłódki mają być cały czas zamknięte czy otwierać i zamykać przed zapisem gry.

To jeszcze raz, wchodzę w warstwy, ścigam kłódki z route i session, zaznaczam route i klikam na strzałkę rozgałęzioną na dole. Łączę session layer do route layer i już? To tak robiłem...
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 22-03-2020, 19:39   

Lutek napisał/a:
Też pytałem czy kłódki mają być cały czas zamknięte czy otwierać i zamykać przed zapisem gry.

To jeszcze raz, wchodzę w warstwy, ścigam kłódki z route i session, zaznaczam route i klikam na strzałkę rozgałęzioną na dole. Łączę session layer do route layer i już? To tak robiłem...


NIEEE. Przy łączeniu zaznaczasz warstwę-żródło, z której zawartość chcesz przyłączyć. Czyli Session. Klikasz rozgałęzioną strzałkę i w okienku wybierasz jako docelową - Route. Po tym wszystko z session powinno znaleźć się na route. Czyli jak ukryjesz SESSION (zamkniesz przy niej oczko) to nic NIE powinno znikać.
To jest etap łączenia, scalania warstw, jak zwał.

Do normalnej codziennej pracy kłódkujesz session. Route zostawiasz odkłódkowane. Za każdym razem otwierasz SESJĘ (koniecznie!) ale po otwarciu jako pierwszą czynność wykonujesz zmianę aktywnej warstwy, bo jezeli otwierasz sesję, to uaktywnia się sesja. Ta zakłódkowana, więc na sesję nie wstawisz nic. Zmieniasz na Route (odkłódkowaną) i budujesz.
To jest dopiero etap "codziennego trudu" na mapie.
Stan zakłódkowania-odkłódkowania zapisuje się razem z mapą, więc nie musisz tego za każdym razem robić na nowo.

Prościej nie umiem :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 22-03-2020, 20:23   

Sukces, zrozumiałem. :lol:

Możesz dać mi różową rangę :mrgreen:

Dzięki!
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3728
Skąd: Opole
Wysłany: 23-03-2020, 07:25   

Warstwy są też w 2010. Jak problem z kłódkami ( nie używam kłódek) to: wybieram mapę->klikam sesja->edytuj sesję. Teraz dłubię mapę, a jak skończę to otwieram zakładkę mapy, potem w kółeczko ostatnie (połącz z), łączę sesje z mapą. Następna czynność to zejście do sesji i wybranie przycisku kasowania. Gra jest na tyle mądra, że zapyta się o to czy chcesz usunąć pustą sesję. Jak pusta, to potwierdzasz usunięcie, zapisujesz grę i wychodzisz.Tym sposobem mam zawsze wszystko w mapie, a żeby wysiłek intelektualny nie odleciał w kosmos co trzy, cztery dłubania, przy wychodzeniu z gry zapisuję pod nową nazwą. W razie czego jest do czego wrócić :-P . Dla pewności, raz w miesiącu, pakuję mapę+sesję w folder i na pulpit. Żeby się jeszcze bardziej zabezpieczyć folder wysyłam do kogoś z forum na przechowanie. Zabezpieczony jestem przed awarią gry, padnięciem dysku i innymi kataklizmami.
Co do wieku, to jestem trochę bardziej posunięty w latach i daję radę :mrgreen: . Po prostu trening,czyli częste dłubanie w grze, powoduje automatyzm czynności :-P
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 23-03-2020, 07:52   

Rysiu, ale niektóre rzeczy zapisują się tylko w sesji. Na przykład część konfiguracji dodatków. Czyli kasując sesję, kasujesz te ustawienia...
Poza tym - strasznie naokoło i ryzykowne. Sesja, scalanie, kasowanie - po co? Kiedyś zapomnisz scalić przed skasowaniem i wtedy będzie płacz. A wystarczy raz a dobrze dać kłódę na sesję - co ma się zapisać w sesji to i tak się zapisze, obiektu żadnego nie wstawisz (bo kłóda działa na wstawianie i edycję obiektów - tylko), a jak "rano" zapomnisz przełączyć warstwy to gra i tak ci przypomni. I też masz wszystko w mapie, nie ryzykując kasowania niczego. Poza tym zapisujesz i otwierasz jak zwykle, przez sesję.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 23-03-2020, 07:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3728
Skąd: Opole
Wysłany: 23-03-2020, 09:56   

Cytat:
Czyli kasując sesję, kasujesz te ustawienia...
Robię tą metodą od lat i nic nie zeżarło :-P
 
 
 
pietrek
znawca



Pomógł: 62 razy
Wiek: 56
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 2057
Skąd: Kluczbork
Wysłany: 23-03-2020, 14:25   

ryszard napisał/a:
Warstwy są też w 2010. Jak problem z kłódkami ( nie używam kłódek) to: wybieram mapę->klikam sesja->edytuj sesję. Teraz dłubię mapę, a jak skończę to otwieram zakładkę mapy, potem w kółeczko ostatnie (połącz z), łączę sesje z mapą. Następna czynność to zejście do sesji i wybranie przycisku kasowania. Gra jest na tyle mądra, że zapyta się o to czy chcesz usunąć pustą sesję. Jak pusta, to potwierdzasz usunięcie, zapisujesz grę i wychodzisz.Tym sposobem mam zawsze wszystko w mapie, a żeby wysiłek intelektualny nie odleciał w kosmos co trzy, cztery dłubania, przy wychodzeniu z gry zapisuję pod nową nazwą. W razie czego jest do czego wrócić :-P . Dla pewności, raz w miesiącu, pakuję mapę+sesję w folder i na pulpit. Żeby się jeszcze bardziej zabezpieczyć folder wysyłam do kogoś z forum na przechowanie. Zabezpieczony jestem przed awarią gry, padnięciem dysku i innymi kataklizmami.
Co do wieku, to jestem trochę bardziej posunięty w latach i daję radę :mrgreen: . Po prostu trening,czyli częste dłubanie w grze, powoduje automatyzm czynności :-P


Postępuje podobnie tylko nie wysyłam nigdzie, a co jakiś czas (raz na pół roku) zapisuje na płytę lub pendrak czy przenośny dysk. :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group