FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kolej Idźkowice-Adolfowice
Autor Wiadomość
Papciogapcio229 
user


Wiek: 22
Dołączył: 27 Lip 2019
Posty: 54
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 02-09-2019, 17:33   Kolej Idźkowice-Adolfowice

Mapa Kolej Idźkowice-Adolfowice jest mapą tworzoną przez ze mnie na podstawie Kolei Górskiej i jest to jeden z głównych projektów nad którym poświęcam od dawna uwagi (z przerwami). Mapa w obecnej wersji zawiera 10 przejazdów (z czego połowa jest niestrzeżonych) 5 stacji kolejowych, 5 przystanków kolejowych (z czego trzy są nieczynne) oraz 7 mostów kolejowych. Stacja kolejowa Ludyń jest główną i największą stacją na linii jednotorowej od Idźkowic do Adolfowic. Idźkowice są stacją na której znajduje się posterunek (ten znajdujący się na screenie w oddali został zmieniony dodatkowo wymieniłem w kilku miejscach semafory oraz zamontowałem nową sieć trakcyjną i słupy) na którym dokonuje się przestawy zwrotnic automatycznych na linii kolejowej do Adolfowic, lub Luntkowa. Po mapie biegnie też linia dwutorowa po której jeżdżą pociągi z kierunku Niemiec do Wrocławia, lub na odwrót. Od około 2011-2014 roku stworzyłem na podstawie Kolei Górskiej kilka wariantów tej mapy, choć co prawda stację i przystanki miały wtedy inne nazwy dzięki nim nauczyłem się wielu mechanik gry. Niestety mapy te nie zachowały się do dnia dzisiejszego.







_________________
113
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2667
Skąd: Chorzów
Wysłany: 02-09-2019, 19:36   

Genialne. Ale rozważałeś użycie większej ilości polskich dodatków wydanych powiedzmy w ostatnich 5 latach? Powinno to znacznie urozmaicić to dzieło.

ps. Bardzo intrygujący jest ten szpic utworzony z gruntu na którymś screenie. Sam tworzę bardzo fikcyjny projekt więc interesują mnie takie innowacje. Do czego on u Ciebie służy?
_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
Ostatnio zmieniony przez Jacek 02-09-2019, 19:38, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Papciogapcio229 
user


Wiek: 22
Dołączył: 27 Lip 2019
Posty: 54
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 02-09-2019, 21:05   

Jacek napisał/a:
Genialne. Ale rozważałeś użycie większej ilości polskich dodatków wydanych powiedzmy w ostatnich 5 latach? Powinno to znacznie urozmaicić to dzieło.

ps. Bardzo intrygujący jest ten szpic utworzony z gruntu na którymś screenie. Sam tworzę bardzo fikcyjny projekt więc interesują mnie takie innowacje. Do czego on u Ciebie służy?


Szpic pełni styl "polskiego stonehenge" otaczając miasto Ludyń, Adolfowice i Marianów według miejscowych szpice mają związek ze starożytnymi Słowianami. Same trzy miejscowości mają w sobie pełno legend i mitów. Ponieważ w Trainzie nie znalazłem żadnych składników pełniących jakieś ciekawe starożytne budowle postanowiłem takie wykonać.

Dodatki owszem cały czas wstawiam. Dzisiaj dodałem i poprawiłem sieć trakcyjną w Idźkowicach. Wymieniłem semafory, ale będę musiał je poprawić gdyż jakiś błąd z prędkością pociągów przez nie jest.
_________________
113
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2667
Skąd: Chorzów
Wysłany: 03-09-2019, 07:05   

Ok rozumiem. W takim razie trzymam kciuka bo projekt ma ogromny rozmach i jest rozwojowy.

Pod kątem infrastruktury i SRK bardzo zaimponował mi obrazek na którym pokazujesz przejazd jednotorowy z prawidłowym krzyżem św. Andrzeja i znak stop. Pozornie w takich miejscach jest odpowiednia widoczność, ale i to nie daje 100% pewności, zatem bezpieczeństwo przede wszystkim. Pokusiłbym się jednak o wstawienie tutaj jakiegoś zautomatyzowanego systemu przejazdowego. Zrobisz oczywiście jak uważasz.
_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
 
 
 
Papciogapcio229 
user


Wiek: 22
Dołączył: 27 Lip 2019
Posty: 54
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 03-09-2019, 15:23   

Jacek napisał/a:
Ok rozumiem. W takim razie trzymam kciuka bo projekt ma ogromny rozmach i jest rozwojowy.

Pod kątem infrastruktury i SRK bardzo zaimponował mi obrazek na którym pokazujesz przejazd jednotorowy z prawidłowym krzyżem św. Andrzeja i znak stop. Pozornie w takich miejscach jest odpowiednia widoczność, ale i to nie daje 100% pewności, zatem bezpieczeństwo przede wszystkim. Pokusiłbym się jednak o wstawienie tutaj jakiegoś zautomatyzowanego systemu przejazdowego. Zrobisz oczywiście jak uważasz.


Problem w tym, że nie do końca wiem jak ustawić przejazdy, by mogły funkcjonować. Robiłem zgodnie z poradnikami na YouTube, a tu kicha. Tak więc póki co na chwilę obecną mam dwie nie działające przejazdy kolejowe na mapie. Nie wiem czy triggery nie są trochę za daleko od przejazdów ale starałem się aby przejazdy zgodnie z polskimi realiami zamykały około 50 metrów lub mniej (jeśli przejazd jest blisko portalu). Co do miejscówki której opisywałeś to raczej nie będzie się tam wcale opłacało tego robić.
_________________
113
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5097
Skąd: Wrocław
Wysłany: 03-09-2019, 15:53   

to zrób zgodnie z instrukcją na stronie Rbacha.

PL rogatki nie zamykają się 50m tylko minimum 15 sekund przed najechaniem czoła pociągu na przejazd, ale to wszystko zależne od rodzaju przejazdu, kategorii linii itp.

czujnik włączający może być nawet 2km od przejazdu
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 03-09-2019, 16:10   

Takie trzy uwagi natury ogólnej: (1) screeny rób w trybie maszynisty, a nie geodety, żeby nie było wszędzie widać tych białych kółek; (2) mógłbyś przed wstawieniem screenów poucinać elementy menu gry jakimkolwiek programem graficznym.

A przechodząc do sedna, dość mocno sugerowałbym jednak zajęcie się jednym projektem, i doprowadzenie go do przynajmniej w miarę przyzwoitego stanu, a nie robienie jednocześnie trzech czy iluś-tam map. Bo widzę już kolejny założony wątek (trzeci jeśli dobrze liczę) prezentujący jakieś ledwo zaczęte mapy, a żadna z nich nie jest nawet w 10% ukończona. Obowiązuje tu taka ogólna zasada, że prezentuje się ukończone segmenty mapy. Przemilczając już nawet wczorajsze screeny z torami położonymi na gołym nieoteksturowanym terenie, to pokazywanie torów lub jednego przejazdu kolejowego na środku kiepsko oteksturowanej zielonej pustyni jest grubo poniżej poziomu nawet działu "piaskownica", a już na pewno nie jest to segment ukończony w stopniu większym niż 5%.
Dział "piaskownica" jest m.in. po to żeby można było zasięgnąć porad, sugestii czy podpowiedzi w kwestii "jak ulepszyć mapę", ale nie po to żeby pokazywać tu ledwie zaczęte fragmenty map albo jakieś segmenty "podoczepiane" do map wbudowanych w grę, w dodatku nieudolnie. Już nawet na tym screenie:
https://www.fotosik.pl/zd...b3ca9a9f605ac32
gołym okiem widać gdzie kończy się mapa wbudowana w grę a zaczyna "doklejony" segment.
W drugim temacie była podpowiedź: podpatrz sobie jak to robią inni (tj. zobacz sobie jakieś gotowe mapy albo przejrzyj sobie screeny z innych map) i zaopatrz się w dobry zbiór dodatków (pobierając paczki wsporcze do map i/lub pobierając dodatki przede wszystkim z polskich stron). Wtedy zacznij coś budować, zbuduj porządnie chociaż jedną stację, tak aby była zbudowana poprawnie pod kątem infrastruktury kolejowej, i żeby otoczenie chociaż przypominało świat realny, i ukończ ją chociaż w stopniu większym niż 90%. Wtedy ktoś będzie mógł coś podpowiedzieć, doradzić. Jak to się uda, buduj dalej. Prezentując ledwie zaczęte segmenty nie pozwalasz sobie pomóc, nawet gdyby ktoś chciał pomóc.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 03-09-2019, 16:16, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Papciogapcio229 
user


Wiek: 22
Dołączył: 27 Lip 2019
Posty: 54
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 03-09-2019, 19:16   

Aikozann napisał/a:
Takie trzy uwagi natury ogólnej: (1) screeny rób w trybie maszynisty, a nie geodety, żeby nie było wszędzie widać tych białych kółek; (2) mógłbyś przed wstawieniem screenów poucinać elementy menu gry jakimkolwiek programem graficznym.

A przechodząc do sedna, dość mocno sugerowałbym jednak zajęcie się jednym projektem, i doprowadzenie go do przynajmniej w miarę przyzwoitego stanu, a nie robienie jednocześnie trzech czy iluś-tam map. Bo widzę już kolejny założony wątek (trzeci jeśli dobrze liczę) prezentujący jakieś ledwo zaczęte mapy, a żadna z nich nie jest nawet w 10% ukończona. Obowiązuje tu taka ogólna zasada, że prezentuje się ukończone segmenty mapy. Przemilczając już nawet wczorajsze screeny z torami położonymi na gołym nieoteksturowanym terenie, to pokazywanie torów lub jednego przejazdu kolejowego na środku kiepsko oteksturowanej zielonej pustyni jest grubo poniżej poziomu nawet działu "piaskownica", a już na pewno nie jest to segment ukończony w stopniu większym niż 5%.
Dział "piaskownica" jest m.in. po to żeby można było zasięgnąć porad, sugestii czy podpowiedzi w kwestii "jak ulepszyć mapę", ale nie po to żeby pokazywać tu ledwie zaczęte fragmenty map albo jakieś segmenty "podoczepiane" do map wbudowanych w grę, w dodatku nieudolnie. Już nawet na tym screenie:
https://www.fotosik.pl/zd...b3ca9a9f605ac32
gołym okiem widać gdzie kończy się mapa wbudowana w grę a zaczyna "doklejony" segment.
W drugim temacie była podpowiedź: podpatrz sobie jak to robią inni (tj. zobacz sobie jakieś gotowe mapy albo przejrzyj sobie screeny z innych map) i zaopatrz się w dobry zbiór dodatków (pobierając paczki wsporcze do map i/lub pobierając dodatki przede wszystkim z polskich stron). Wtedy zacznij coś budować, zbuduj porządnie chociaż jedną stację, tak aby była zbudowana poprawnie pod kątem infrastruktury kolejowej, i żeby otoczenie chociaż przypominało świat realny, i ukończ ją chociaż w stopniu większym niż 90%. Wtedy ktoś będzie mógł coś podpowiedzieć, doradzić. Jak to się uda, buduj dalej. Prezentując ledwie zaczęte segmenty nie pozwalasz sobie pomóc, nawet gdyby ktoś chciał pomóc.


To co pokazałem na screenach niedługo później zmieniłem. Dzisiaj poprawiłem całą infrastrukturę kolejową na stacji w Idźkowicach oprócz peronu i torów. W części miejscach wymieniłem sieć trakcyjną na nową. Na stacji w Idźkowicach już zakończyłem.



_________________
113
 
 
 
mati_689 
super user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 23
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 176
Skąd: Zamość
Wysłany: 03-09-2019, 20:59   

Zanim zrobisz screen naciśnij F5, nie będzie nic zasłaniać screena. Da radę zobaczyć bardziej z bliska tę sieć trakcyjną? Zaraz pomożemy doprowadzić to do dzisiejszych standardów :-D
_________________
Oleszyce-Lubaczów-Hrebenne-Bełżec (Aktualne prace: Bełżec)
 
 
 
Papciogapcio229 
user


Wiek: 22
Dołączył: 27 Lip 2019
Posty: 54
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 03-09-2019, 21:20   

mati_689 napisał/a:
Zanim zrobisz screen naciśnij F5, nie będzie nic zasłaniać screena. Da radę zobaczyć bardziej z bliska tę sieć trakcyjną? Zaraz pomożemy doprowadzić to do dzisiejszych standardów :-D






Tak o to wygląda u mnie.
_________________
113
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2667
Skąd: Chorzów
Wysłany: 04-09-2019, 06:48   

W jakim celu zastosowałeś obniżoną sieć na skrajnym lewym torze?

Żeby dobrze ocenić rozwieszoną sieć pokazuj też screeny z "perspektywy żaby".
_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
 
 
 
mati_689 
super user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 23
Dołączył: 08 Cze 2013
Posty: 176
Skąd: Zamość
Wysłany: 04-09-2019, 09:07   

Dużo błędów, szczególnie na głowicach rozjazdowych. A i proponuję nie robić rozjazdów na łukach bo w ts wygląda to bardzo źle. Co do sieci proponuję obejrzeć jak to wygląda na polskich mapach i jak są zrobione :-D
_________________
Oleszyce-Lubaczów-Hrebenne-Bełżec (Aktualne prace: Bełżec)
 
 
 
Papciogapcio229 
user


Wiek: 22
Dołączył: 27 Lip 2019
Posty: 54
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 04-09-2019, 12:45   

Jacek napisał/a:
W jakim celu zastosowałeś obniżoną sieć na skrajnym lewym torze?

Żeby dobrze ocenić rozwieszoną sieć pokazuj też screeny z "perspektywy żaby".


Faktycznie jeśli chodzi o obniżoną sieć trakcyjną na linii to chyba powinienem to zmienić.

mati_689 napisał/a:
Dużo błędów, szczególnie na głowicach rozjazdowych. A i proponuję nie robić rozjazdów na łukach bo w ts wygląda to bardzo źle. Co do sieci proponuję obejrzeć jak to wygląda na polskich mapach i jak są zrobione :-D


Z tą zmianą może być trochę problemów, gdyż owszem zgodnie z polskimi standardami powinne być w przypadku linii dwutorowych na większych stacjach, zwłaszcza jeśli od stacji biegną jeszcze inne linie kolejowe, ale zmiany w rozjazdach jak i poprawienie całej infrastruktury wymagałoby dużo czasu.
_________________
113
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5097
Skąd: Wrocław
Wysłany: 04-09-2019, 13:00   

Papciogapcio229 napisał/a:

zmiany w rozjazdach jak i poprawienie całej infrastruktury wymagałoby dużo czasu.


Śpieszy Ci się gdzieś?
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
Papciogapcio229 
user


Wiek: 22
Dołączył: 27 Lip 2019
Posty: 54
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 04-09-2019, 16:04   

zolwik napisał/a:
Papciogapcio229 napisał/a:

zmiany w rozjazdach jak i poprawienie całej infrastruktury wymagałoby dużo czasu.


Śpieszy Ci się gdzieś?


Każdy człowiek musi od czasu do czasu od czegoś odpocząć i zająć się wieloma innymi sprawami tym też prywatnymi.

A propo mam kilka pytań technicznych:

Czy można pobierać dodatki do Trainza 2009 (40400) z TrainSim.pl czy odradzasz ten pomysł ?

Czy pod wersję którą wymieniłem wyżej da się pobrać ET42-44, ET22-645 oraz ET41-074 autorstwa Patrykosa ?

Wiem że trochę tak dziwnie pytam, ale poszukuję ciekawych lokomotyw serii ET22, ET41 a najbardziej ET42 ze względu na to, że tworzę sesję z tymi maszynami (oczywiście do mapy z tematu), a w niej pojawia się ET42-024 która posiada malowanie z lat 80, a sama sesja ma się toczyć w 2013 roku (wtedy to malowanie sama maszyna jak i wszystkie inne chyba już go nie posiadały).
_________________
113
 
 
 
bart9x 
super user



Pomógł: 1 raz
Wiek: 16
Dołączył: 06 Gru 2016
Posty: 106
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-09-2019, 16:06   

Strona TrainSim.pl posiada dodatki do gry Microsoft Train Simulator wiec nie zainstalujesz bo te pociagi nie są zapewne w pliku .cdp
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 04-09-2019, 17:15   

Dobra, bo widzę że bez tego się nie obejdzie...

Pobierz sobie polskie tory 3D:
https://www.trainz.sampla...s.php?cat_id=15
polskie napędy do rozjazdów:
http://trainz.krb.com.pl/.../infrastruktura
polską roślinność:
http://bbf11.krb.com.pl/?...nosc-do-trs,102
i pakiet polskiej sygnalizacji:
http://trainz.krb.com.pl/...sygnalizacja-v5
To absolutnie niezbędne minimum dodatków jeśli chcesz cokolwiek budować. Tory możesz podmienić wbudowanym narzędziem podmiany dodatków.
Do tego warto zapatrzeć się w trochę polskich budynków, np. stąd:
http://trainzart.pl/viewpage.php?page_id=2

Potem pobaw się trochę roślinnością, i spróbuj uzyskać mniej więcej taki efekt:


- tzn. nie mówię żebyś to kopiował, ale żeby roślinność była zróżnicowana, od trawy przy torach poprzez krzaki, aż po zróżnicowany las, a nie atak drzew-klonów, jak masz w tej chwili.

Korzystając z polskich torów 3D, pamiętaj żeby rozjazdy budować "na drewnie" (a nie na podkładach betonowych):

podrozjazdnice betonowe występują zdecydowanie rzadziej, i dotyczy to współcześnie nowobudowanych lub modernizowanych rozjazdów:


Powiedzmy że to na dziś na razie tyle w ramach pierwszej lekcji, jak poprawisz dotychczasową twórczość, to może będą następne wskazówki.

Sesją radziłbym się na razie nie zajmować, po co tworzyć sesje do mapy która nie jest nawet w 15% ukończona?

Poza tym na screenach nie dostrzegłem do tej pory nawet jednego semafora, tarczy ostrzegawczej, tarczy manewrowej, i jakichkolwiek innych urządzeń SRK, może to kwestia niskiej rozdzielczości screenów tudzież prezentowania wszystkiego od góry z dużej odległości, ale skąd mamy wiedzieć czy jest to poprawnie wykonane?

Pośpiech przy budowie map jest wysoce niewskazany, w ten sposób wypuścisz co najwyżej parę gniotów, a nie przyzwoitą mapę. Ale oczywiście zrobisz jak zechcesz.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 04-09-2019, 17:23, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
Papciogapcio229 
user


Wiek: 22
Dołączył: 27 Lip 2019
Posty: 54
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 04-09-2019, 19:39   

Aikozann napisał/a:
Dobra, bo widzę że bez tego się nie obejdzie...

Pobierz sobie polskie tory 3D:
https://www.trainz.sampla...s.php?cat_id=15
polskie napędy do rozjazdów:
http://trainz.krb.com.pl/.../infrastruktura
polską roślinność:
http://bbf11.krb.com.pl/?...nosc-do-trs,102
i pakiet polskiej sygnalizacji:
http://trainz.krb.com.pl/...sygnalizacja-v5
To absolutnie niezbędne minimum dodatków jeśli chcesz cokolwiek budować. Tory możesz podmienić wbudowanym narzędziem podmiany dodatków.
Do tego warto zapatrzeć się w trochę polskich budynków, np. stąd:
http://trainzart.pl/viewpage.php?page_id=2

Potem pobaw się trochę roślinnością, i spróbuj uzyskać mniej więcej taki efekt:
[url=https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fcce0e38b4da.jpg]Obrazek[/url] [url=https://naforum.zapodaj.net/thumbs/eebd5d37dedd.jpg]Obrazek[/url]
[url=https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9b10f7a12092.jpg]Obrazek[/url] [url=https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fcdea6effaa8.jpg]Obrazek[/url]
- tzn. nie mówię żebyś to kopiował, ale żeby roślinność była zróżnicowana, od trawy przy torach poprzez krzaki, aż po zróżnicowany las, a nie atak drzew-klonów, jak masz w tej chwili.

Korzystając z polskich torów 3D, pamiętaj żeby rozjazdy budować "na drewnie" (a nie na podkładach betonowych):
[url=https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c9c9ed87e675.jpg]Obrazek[/url]
podrozjazdnice betonowe występują zdecydowanie rzadziej, i dotyczy to współcześnie nowobudowanych lub modernizowanych rozjazdów:
[url=https://naforum.zapodaj.net/thumbs/df6b49a2c070.jpg]Obrazek[/url]

Powiedzmy że to na dziś na razie tyle w ramach pierwszej lekcji, jak poprawisz dotychczasową twórczość, to może będą następne wskazówki.

Sesją radziłbym się na razie nie zajmować, po co tworzyć sesje do mapy która nie jest nawet w 15% ukończona?

Poza tym na screenach nie dostrzegłem do tej pory nawet jednego semafora, tarczy ostrzegawczej, tarczy manewrowej, i jakichkolwiek innych urządzeń SRK, może to kwestia niskiej rozdzielczości screenów tudzież prezentowania wszystkiego od góry z dużej odległości, ale skąd mamy wiedzieć czy jest to poprawnie wykonane?

Pośpiech przy budowie map jest wysoce niewskazany, w ten sposób wypuścisz co najwyżej parę gniotów, a nie przyzwoitą mapę. Ale oczywiście zrobisz jak zechcesz.


Roślinność już mam (jest na screenach ale pewnie jej nie zauważyłeś). Poza tym dlaczego sugerujesz że sesja nie jest w 15 % skończona, skoro nawet sam jej nie widziałeś. Otóż sesję mam skończoną powiedzmy w 95 % Potrzeba dodać więcej pociągów do portalu, znaleźć sposób na uruchomienie komendy, która pozwoli zarezerwować dany odcinek torów dla danego pociągu, choć wiem że taka komenda istnieje to jednak pomimo wielu lat doświadczeń z Trainzem nie wiem jak ją dokładnie aktywować i najważniejsze poprawiać błędy i niedoskonałości w komendach.

Aikozann napisał/a:
Tory możesz podmienić wbudowanym narzędziem podmiany dodatków.


A i gdzie jest to narzędzie podmiany dodatków, ponieważ szukałem w zakładce tory i jej tam nie było.
_________________
113
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3727
Skąd: Opole

Wysłany: 04-09-2019, 20:44   

Cytat:
Poza tym dlaczego sugerujesz że sesja nie jest w 15 % skończona, skoro nawet sam jej nie widziałeś
Kolega napisał, że sesje robi się do skończonej mapy, a nie takich ogryzków które pokazujesz jako mapę.
Narzędzie podmiany znajduje się w tej samej zakładce, w której ustawia się porę dnia, wszystko w geodecie.
 
 
 
maszynista83 
świeżak


Wiek: 69
Dołączył: 09 Sie 2019
Posty: 2
Skąd: Polska
Wysłany: 04-09-2019, 21:19   

można to gdzies pobrać???
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5097
Skąd: Wrocław
Wysłany: 04-09-2019, 21:20   

Rysiu, podmiana dodatków jest w rozwijany z górnej belki menu
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
Papciogapcio229 
user


Wiek: 22
Dołączył: 27 Lip 2019
Posty: 54
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 04-09-2019, 22:04   

maszynista83 napisał/a:
można to gdzies pobrać???

Mapa na razie jest w trakcie tworzenia, więc pobranie mapy na chwilę obecną jest niemożliwe. Zapewniam jednak, że jeżeli będzie już udostępniona to pojawi się z sesją Południowe Manewry lub Przewóz pracowników.

zolwik napisał/a:
Rysiu, podmiana dodatków jest w rozwijany z górnej belki menu

Na prawdę dziękuje ci za radę. W końcu teraz na mapie wymieniłem z niemieckich/kanadyjskich torów na polskie. Jeszcze chciałbym wiedzieć czy są jakieś komendy do sesji, które umożliwiałby przestawienie zwrotnic, gdy pociąg jest gdzieś około 50 czy 100 metrów od zwrotnicy, by wyeliminować problem zwalniających pociągów na linii głównej itp ?
_________________
113
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 05-09-2019, 17:20   

Papciogapcio229 napisał/a:
Roślinność już mam (jest na screenach ale pewnie jej nie zauważyłeś).

Nawet jeśli masz, to jeszcze trzeba poćwiczyć jak jej dobrze używać.

Papciogapcio229 napisał/a:
Poza tym dlaczego sugerujesz że sesja nie jest w 15 % skończona, skoro nawet sam jej nie widziałeś. Otóż sesję mam skończoną powiedzmy w 95 %.

Co z tego że zrobisz sesję, jeśli mapa wygląda na ledwie zaczętą. Zresztą właśnie o mapie mówiłem. Martwić się sesją przy tak wczesnym stadium budowy mapy to tak jakby np. martwić się jaką torbę rowerową kupić zanim jeszcze kupi się rower.

Papciogapcio229 napisał/a:
Potrzeba dodać więcej pociągów do portalu, znaleźć sposób na uruchomienie komendy, która pozwoli zarezerwować dany odcinek torów dla danego pociągu, choć wiem że taka komenda istnieje to jednak pomimo wielu lat doświadczeń z Trainzem nie wiem jak ją dokładnie aktywować i najważniejsze poprawiać błędy i niedoskonałości w komendach.

A masz chociaż poprawnie dobraną i skonfigurowaną sygnalizację na mapie? Bo mam obawę że nie. Chcesz konfigurować jakieś komendy i tworzyć sesje, a nawet nie wiadomo czy urządzenia SRK na mapie nie są w sprzeczności z przepisami, instrukcjami i realiami kolejowymi. Z dotychczas prezentowanych screenów nie da się tego ocenić.

Odnośnie powyższego, dołączam się do prośby Przedmówcy o więcej screenów z poziomu torów/gruntu, bo z samych screenów "z lotu ptaka" nie da się np. ocenić poprawności budowy sygnalizacji czy sieci trakcyjnej.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 05-09-2019, 17:27, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Papciogapcio229 
user


Wiek: 22
Dołączył: 27 Lip 2019
Posty: 54
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 05-09-2019, 18:21   

Aikozann napisał/a:
Papciogapcio229 napisał/a:
Roślinność już mam (jest na screenach ale pewnie jej nie zauważyłeś).

Nawet jeśli masz, to jeszcze trzeba poćwiczyć jak jej dobrze używać.

Papciogapcio229 napisał/a:
Poza tym dlaczego sugerujesz że sesja nie jest w 15 % skończona, skoro nawet sam jej nie widziałeś. Otóż sesję mam skończoną powiedzmy w 95 %.

Co z tego że zrobisz sesję, jeśli mapa wygląda na ledwie zaczętą. Zresztą właśnie o mapie mówiłem. Martwić się sesją przy tak wczesnym stadium budowy mapy to tak jakby np. martwić się jaką torbę rowerową kupić zanim jeszcze kupi się rower.

Papciogapcio229 napisał/a:
Potrzeba dodać więcej pociągów do portalu, znaleźć sposób na uruchomienie komendy, która pozwoli zarezerwować dany odcinek torów dla danego pociągu, choć wiem że taka komenda istnieje to jednak pomimo wielu lat doświadczeń z Trainzem nie wiem jak ją dokładnie aktywować i najważniejsze poprawiać błędy i niedoskonałości w komendach.

A masz chociaż poprawnie dobraną i skonfigurowaną sygnalizację na mapie? Bo mam obawę że nie. Chcesz konfigurować jakieś komendy i tworzyć sesje, a nawet nie wiadomo czy urządzenia SRK na mapie nie są w sprzeczności z przepisami, instrukcjami i realiami kolejowymi. Z dotychczas prezentowanych screenów nie da się tego ocenić.

Odnośnie powyższego, dołączam się do prośby Przedmówcy o więcej screenów z poziomu torów/gruntu, bo z samych screenów "z lotu ptaka" nie da się np. ocenić poprawności budowy sygnalizacji czy sieci trakcyjnej.


Dobra udostępniam zdjęcia aktualnego stanu mapy:







































_________________
113
 
 
 
cebar3 
trainz
oy yes



Pomógł: 5 razy
Dołączył: 16 Paź 2016
Posty: 226
Skąd: z domu

Wysłany: 05-09-2019, 21:11   

Przede wszystkim, robienie map na podstawie map wbudowanych to trochę strata czasu. Nie lepiej zacząć w pełni swój projekt?
Sceneria jest strasznie słaba i oteksturowanie ziemi też w sumie nie widzę żadnego progressu. Ta mapa aż świeci od painta itp. Oducz się używania wbudowanych dodatków, bo 3/4 to paint, paint i jeszcze raz paint!
Na forum jest pelno świetnych poradników na temat teksturowania i zabawy z zielskiem. Naucz się robić porządnie, a nie pokazujesz chłam. :-/ Rozłożenie sieci trakcyjnej też do poprawy, ale to zostawiam dla tych co bardziej się tym interesują.
Powiem tyle. Też robiłem chłam kilka lat temu, ale w końcu wziąłem się w garść i dzięki poradom Aikozanna, ryszarda i innych zacząłem się starać o to co robię. Skoro mi się udało to może i Tobie się uda. :mrgreen:
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group