FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nie chce patchować
Autor Wiadomość
mac44 
nowy


Dołączył: 13 Lut 2018
Posty: 16
Skąd: StG
Wysłany: 14-02-2018, 10:42   Nie chce patchować

Witam.

Po latach wróciłem do TRS i wgrałem wczoraj 2009 world builder ed. 39412 - teraz mam win 10 i wiedząc o problemach ze zgodnością uruchomiłem grę właśnie w tym trybie.

Windows stwierdził, że na stronie producenta znajdę uaktualnienie i odesłał mnie do angielskiej strony, tamte patche jednak nie chciały się odpalić - widniał komunikat o niezgodności wersji. Doszedłem do wniosku, że chodzi o PL i ENG wersje. Znalazłem tu linki do strony https://pliki.cdp.com.pl/litera/T/page/3/

SP2 zpachował, SP3 odmówił - Ready to install from local patch file.
Current version: 40040.

This version of Trainz requires the August 2009 release of DirectX9.
The patch can be retried once DirectX is updated.
Patching aborted



również SP4 odmówił:

This patch file is not applicable to your current installation version.
No valid patch operation was specified. Patching aborted.


Coś z tym można zrobić?

Czy wszystko robię dobrze?

Patch to jest właśnie aktualizacja?

Generalnie grę odpaliłem, ale wydaje mi się, że kiedyś miała ona lepszą jakość. Jakoś dziwnie to wygląda. Inna sprawa, że grafika jest uboga w porównaniu z np. WoT.


Przy okazji: czy tworząc mapę w tej wersji będę mógł ją odpalić kiedyś w wyższych wersjach TRS?

:roll:



EDYCJA:

Jeszcze jedno.
Na starcie uruchamiał się instalator pachy, ale stwierdzał komunikat jak wyżej o DirectX i abortował. I tak wielokrotnie.

EDYCJA2:


Może SP4 nie chce się wgrać, bo nie ma SP3?
Mam wywalić DirectX 11 i wgrać DirectX9, wgrać pacha SP3 i SP4 - upgrejdować do DirectX 11?
Ostatnio zmieniony przez mac44 14-02-2018, 10:50, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-02-2018, 10:51   

A masz directx 9? I nie jest istotnie, że masz dx10, 11 czy milion pińcet, trainz wymaga dziewiątki i basta, inaczej nie pójdzie. Jak nie masz, to zainstaluj i wtedy patchuj.
Oficjalne patche wydane przez producenta gry są tu:
http://www.auran.com/servicepacks/
DX9 znajdziesz "w googlu".

I wyższych wersji nie trzeba usuwać, po prostu doinstaluj nanjowszy dx9.0c i już.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 14-02-2018, 11:19, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
mac44 
nowy


Dołączył: 13 Lut 2018
Posty: 16
Skąd: StG
Wysłany: 14-02-2018, 12:26   

:mrgreen:

popytałem pani z MS i tak:

dostałem linka do DirectX SDK https://www.microsoft.com...ails.aspx?id=35

który zapewne zawiera wszystkie starsze wersje DX.


Po zainstalowaniu zrestartowałem kompa i zacząłem łatać. :-D

Dziewczyna dała mi jeszcze linka do 12 jakby co https://support.microsoft.com/en-us/help/179113/how-to-install-the-latest-version-of-directx


ale widzę, że w systemie wisi D12.

Czyli jest tak jak mówisz, trzeba było dograć stare wersje DX - myślałem, że tego nie da się zrobić, że upgrajd wywala/ nadpisuje stare. Ale działa, to najważniejsze.


Tamte łatki też po kolei muszę wgrywać?

Te 3 z polskiej strony nie zawierają ich?

Po wgraniu tych łat mogę szukać polskich map i dodatków?

EDYCJA:


Nie, nie muszę ich pakować, bo one są niższe niż moja

Build 37625 -> 40040
Build 38599 -> 40040
Build 38017 -> 40040
Build 38285 -> 40040
Build 38411 -> 40040
Build 39979 -> 40040

a ja mam 39413

tylko jedna do 40040

a potem wszystkie pozostałe z SP3 i SP4?

Chyba nie, tylko od numeru do numeru np. jeśli z 39413 paczowałem do 40040 to teraz z 40040 do 41844, a potem jeszcze z 41844 do 44653.

Inne pomijam. :-|
Ostatnio zmieniony przez mac44 14-02-2018, 13:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-02-2018, 13:10   

Nie trzeba pytać „pani z ms”, wystarczy pierwszy wynik z googla.
Łatki trzeba instalować po kolei. Nie wiem, co to jest „z polskiej strony”, dostałeś linka do strony producenta gry zawierającej łaty/servicepacki do twojej wersji.
Większość polskiego taboru będzie działać po wgraniu najnowszego servicepacka, bo wtedy trs2009 staje się praktycznie ts2010 tylko bez speedtreez.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 14-02-2018, 13:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mac44 
nowy


Dołączył: 13 Lut 2018
Posty: 16
Skąd: StG
Wysłany: 14-02-2018, 13:20   

Niestety, pierwszy wynik z googla odesłał mnie na forum, gdzie ktoś chciał odinstalować D11, a inni mu w tym doradzali, tak więc chwilę tego szukałem, a potem zapytałem pomoc techniczną, skoro już jest, to niech działa.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-02-2018, 14:23   

mac44 napisał/a:
Niestety, pierwszy wynik z googla odesłał mnie na forum


Mhmmmmm...


Ale OK. Nie drążmy.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
mac44 
nowy


Dołączył: 13 Lut 2018
Posty: 16
Skąd: StG
Wysłany: 14-02-2018, 16:55   

Aaaaa.... bo ja z napisałem "jak odinstalować DX...."

;-)


Skończył paczować i wywalił mi 270 stron A4 :shock: komunikatów typu ; <kuid:414773:1019> : Zasᅢᄈb <kuid:414773:1019> nie pasuje do zapisu w bazie danych

Z czego 3 strony co dodał, a co usunął.

Czy to normalne?
To będzie dobrze działać?
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-02-2018, 19:25   

mac44 napisał/a:

Z czego 3 strony co dodał, a co usunął.

Czy to normalne?
To będzie dobrze działać?


To normalne, bo przy patchowaniu jest robiona od razu naprawa bazy.
Tu od razu sztuczka - podpowiedź: wyfiltruj sobie w CMP wszystkie błędne dodatki, zaznacz je i daj "pokaż błędy i ostrzeżenia" z menu prawokliku. Część z błędnych automagicznie się naprawi :-D Tak się robi, ponieważ przy naprawie bazy CMP lubi sobie "zostawić zaznaczenie" jako błędne dodatki, którym nic nie dolega. Po takim ponownym sprawdzeniu błędów dodatki "omyłkowo" oznaczone jako błędne zostaną zaznaczone jako dobre.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 14-02-2018, 19:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mac44 
nowy


Dołączył: 13 Lut 2018
Posty: 16
Skąd: StG
Wysłany: 14-02-2018, 23:28   

W "szukaj" wpisałem -błędna- i -błędne zależności- ale nic nie wykazał..

klikałem też naprawę bazy danych, 1 błąd był.

mam pytania odnośnie map, ale to może nowy wątek otworzę... :->
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 15-02-2018, 10:28   

mac44 napisał/a:
W "szukaj" wpisałem -błędna- i -błędne zależności- ale nic nie wykazał..


To może nadeszła w końcu pora na zapoznanie się z instrukcją do gry? :mrgreen:



Ostatnia podpowiedź w kwestii opisanej w manualu do Trainz.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group