FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sygnalizacja CSD/ZSR oparta na skrypcie v5
Autor Wiadomość
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 17-01-2017, 18:14   

Hehe, chociaż jeden :-) jeszcze sssr mnie czekają. I czeskie kształty. A potem wersja 2006, chociaż mam cichą nadzieję, że do tego czasu Kilan kupi wreszcie 2010 :-) albo ja mu kupię i zainstaluję, bo lepiej stracić 10 zeta i dwa dni niż miesiąc rzeźbić wersję 06 :mrgreen:
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2667
Skąd: Chorzów
Wysłany: 18-01-2017, 21:32   

Cytat:
Hehe, chociaż jeden :-)


no bez przesady, cisza nie znaczy że nikt nie czeka/czyta ;) To cisza z zachwytu.
To oczywiste że zrobię dokładnie to co Kamil, licznik pobrań skoczy jak linkowanie pójdzie do kolegów z CZ/SK.
_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 18-01-2017, 22:14   

Jacek napisał/a:
licznik pobrań skoczy jak linkowanie pójdzie do kolegów z CZ/SK.


To jeszcze looser manual trzeba po pepicku-knedlicku napisać :-)
A na początek muszę tenże w wersji PL uzupełnić o wszystkie funkcje dodane do v5.3.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 19-01-2017, 07:04   

RBach napisał/a:
Hehe, chociaż jeden :-)

Nie to że nie czytam, ale czeska sygnalizacja nie jest jakimś moim szczególnym obiektem marzeń, bo to trochę nie moje strony i klimaty (daleko), i w ogóle się na tym nie znam żebym mógł ocenić. Za to ostatnio zauważyłem że "cichaczem" wypuszczasz całkiem ciekawe rzeczy typu kierownice do rozjazdów, a o tym w temacie cisza, w ogóle się nie chwalisz, choć np. dla mnie kierownice mają znaczną wartość i znajdę dla nich szersze zastosowanie :-)
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 19-01-2017, 08:18   

Bo te przykładowe kierownice nie są skompletowane. Będzie komplet, będę się chwalił :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Kanclerz
znawca
motorniczy



Pomógł: 32 razy
Wiek: 29
Dołączył: 19 Wrz 2008
Posty: 1705
Skąd: Ostrzeszów
Wysłany: 20-01-2017, 19:50   

Kilan to chce se TANE kupić, więc będzie fajnie :mrgreen: Radek, tak to już jest z nami modelarzami, że mało kto to ogląda. Ale ja z Twoich semaforów się bardzo cieszę, bo na Jackowej mapie napewno będą idealnie wyglądać. Czeskie semafory wraz z ichnimi lampami to rzeczy, bez których nie rozpoznasz, że Czechy to Czechy.
 
 
 
Pawajoro
super user



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 122
Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 23-01-2017, 22:29   

RBach napisał/a:
Jacek napisał/a:
licznik pobrań skoczy jak linkowanie pójdzie do kolegów z CZ/SK.


To jeszcze looser manual trzeba po pepicku-knedlicku napisać :-)
A na początek muszę tenże w wersji PL uzupełnić o wszystkie funkcje dodane do v5.3.


A waćpan wskaże swą prawicą dyslokację tejże [instrukcji] i wskaże, które obszary w nicość się zamienią po jej zmianie.
_________________
Tantum astaria ac carri (ac BKV z.r.t.)
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 23-01-2017, 22:40   

Pawajoro napisał/a:


A waćpan wskaże swą prawicą dyslokację tejże [instrukcji] i wskaże, które obszary w nicość się zamienią po jej zmianie.

Prawicą wskazać nie mogę, jeno odnośnik, w obcych nacjach linkiem zwany, umieścić w miejscu tymże w stanie jestem.
Na stronie mej, o adresie każdemu zacnemu mężowi i damie znanym, dział "sygnalizacja v5" znajdować się winien. W temże dziale opisy wszelakie, o dziwach świecących semaforami zwanemi traktujące, na język pepiczkowy przełożyč trzeba. Takowoż o niezwykłych imponderabliach z metalu i szkła poczynionych a gawiedzi znanych jako kształtowe semafory, także na Czecha ludu mowę translacja winna być uczyniona.
A że adres każdemu znany być powinien, to przez krotochwilę i dla utrudnienia tegoż nie podam, jeno na Waści bystry pomyślunek zdać się muszę :-)
Na czym kończę i pieczęcią oraz podpisem własnoręcznym opatruję

:-D
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 31-01-2017, 10:25   

Dobra. Znowu ja, znowu problem :-)

Robię ruski. I mam problem z komorą białego.
Patrzę se na ten obrazek



i mamy tu semafor 5-komorowy z dodatkową komorą białego (ta pojedyncza z małą tarczą). Czyli w sumie 6. Jak to teraz ugrać w modelu? Przykładowo - mamy semafor-odpowiednik naszego SS5 w układzie P-Z-C-B-P. Wlezie na ten rysunkowy. A co z Sz-tem? Manewrowe w komorze białego w głowicy a Sz w dodatkowej?
Czyli cały problem sprowadza się do tego, czy bywały osobne komory białego do "m" i do Sz. W modelu bez problemu, tylko jak to w rzeczywistości jest?
Niby można dać układ 2 komory-2 komory-1 komora i będzie grało ale... ta mała jest wszędzie opisywana jako komora WYŁĄCZNIE dla sygnału PN (naszego Sz-ta) i nie podawała nigdy Posun dovolen (nasze Ms2)... Jak to ugryźć, żeby miało ręce i nogi?


Tu jest białe w osobnej komorze ale nie ma Ms2 i sa dwa zielone. Przeciez nie będę robić dwóch zestawów semaforów "pre-1970" i "post-1970" (w 1970 chyba była zmiana sygnalizacji w CSD na obecnie obowiązującą) :-)

Acha, nie jest to problem modelarski, bo komory mogę sobie dowolnie przypisywać do świateł. Problemem jest oddanie prawdziwych wskazań :-) W googlu oczywiście nic nie ma a wzorowanie się na istniejących modelach mi nie pasi, bo tam białe mają w głowicach, razem z PN/Sz.

Pomuszcie plizz :mrgreen:
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 31-01-2017, 10:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Pawajoro
super user



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 122
Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 31-01-2017, 17:25   

Ten dodatkowy miaby być na PN.

Cytat:
Zrejme neskôr sa zaviedla svetelná privolávacia návesť, ktorá predstavovala namontovanie samostatného bieleho svetla pod návestné štíty (mechanické návestidlá boli vybavované „trojuholníkom“ s tromi bielymi svetlami usporiadanými v tvare trojuholníka).


http://www.vlaky.net/zele...asne-na-ustupe/

Czyli tak by wynikało z artukułu. Ale będę szukał dalej, może doś doszperam :)
_________________
Tantum astaria ac carri (ac BKV z.r.t.)
 
 
 
Pawajoro
super user



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 122
Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 04-02-2017, 01:43   

Może to na coś naprowadzi:

Czesi używają białego światła w jeszcze dwóch przypadkach:
1. Jako polskie W20 (za mała droga hamowania). Wtedy sygnalizator działa jak powtarzacz.
2. Migające białe nakazuje jazdę "na widoczność", ale z podanym sygnałem.

Może kiedyś nie było białego migającego, a dwa białe? Masz gdzieś instrukcję pre-1970?

(Sorry za dubel posta)
_________________
Tantum astaria ac carri (ac BKV z.r.t.)
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 04-02-2017, 10:45   

Pawajoro napisał/a:

1. Jako polskie W20 (za mała droga hamowania). Wtedy sygnalizator działa jak powtarzacz.


To wiem. I póki co odwzorowywać nie będę :-)

Pawajoro napisał/a:

2. Migające białe nakazuje jazdę "na widoczność", ale z podanym sygnałem.


To też wiem, podobnie jak u nas, tylko u nas "unieważnia" wszystko inne na semaforze.

Pawajoro napisał/a:

Może kiedyś nie było białego migającego, a dwa białe? Masz gdzieś instrukcję pre-1970?


Mam z 1913,1946,1954 i współczesne :-)

Pawajoro napisał/a:

Może to na coś naprowadzi


Patrz Pan, naprowadziło, ale naprowadziło wspomnienie o D1 sprzed 1970 :-)
Tam PN występował wyłącznie na semaforach wjazdowych. A manewrowe tylko na wyjazdowych (to akurat logiczne). W tymże D1 są zdjęcia, nie rysunki, na zdjęciach semafory wzoru radzieckiego. Pięć komór na wjazdowych było "z powodu gdyż ponieważ bo": były dwie komory zielonego, dwie pomarańczowego/żółtego i czerwona. Sygnał PN jako osobny pipek. Na wyjazdowych były zawsze cztery komory, w tym biała do manewrów. Żeby było weselej, na kształtach PN był jako trzy białe światła w trójkąt, jak na kolejach niemieckich (skrypt to na szczęście przewiduje :-) )

Teraz: żeby spasować to jakoś z sygnałami współczesnymi, trzeba będzie jednak rozbić komory światła białego. Manewrowe będzie w głowicy,PN w pipku i już :-) Szkoda żeby model pipka się zmarnował, jest to dosyć charakterystyczny element semaforów wzoru SSSR. Myślałem nad wprowadzeniem podziału "albo PN-albo manewrowe", ale za dużo pisaniny a PN obecnie używa się także na wyjazdowych. Na kształtach PN będzie "w trójkąt" pomimo że współcześnie powinno być białe migające - niech będzie trochę zaszłości :-)

Zamykamy dochodzenie? :mrgreen:
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Pawajoro
super user



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 122
Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 04-02-2017, 10:59   

Cytat:
Zamykamy dochodzenie? :mrgreen:


No to już zależy od decyzji Pana Komendanta, choć takową aprobuję :P
_________________
Tantum astaria ac carri (ac BKV z.r.t.)
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 05-07-2017, 17:48   

Ooooo, ile tu kurzu...
Udało mi się skończyć paczkę semaforów AZD. "Ruski" jeszcze w proszku, ale oddaję paczkę do testów. W paczce komplet AZD, zależności i meshlibrary. Smacznego :-)

http://trainz.krb.com.pl/...lizacja-v5-beta
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 10-07-2017, 07:11   

Panowie, pomocy. Widział kto kiedyś semafory SSSR jako grupowe (skupinove) ze stosownym wskaźnikiem? Z tym takim podobnym do naszego W24, ale w negatywie? Na pewno bywały na kształtowych i na świetlnych wz. AZD. Ale na "ruskach"? Na żadnym z posiadanych zdjęć SSSR-ów nie ma, w niecie w googlezdjęciach też nie, ale lepiej dopytać. Teraz mi się przypomniało - jestem na takim etapie, że jeszcze mogę to dorobić, bo na tą chwilę AZD mają, SSSR - nie.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
rwk2007
trainz


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 29 Mar 2010
Posty: 220
Skąd: Mikołów
Wysłany: 11-07-2017, 13:55   

Jeśli przyjmiemy, że wyjątek potwierdza regułę, to dzięki forum k-report udało mi się takowy znaleźć. Mianowicie do ok. 2012 roku dwukomorowy semafor grupowy SSSR znajdował się na stacji Aš w zachodnich Czechach, na głowicy wyjazdowej w kierunku Selb (DB). Tu jego fotka na krótko przed zdemontowaniem: https://www.k-report.net/foto/i010877.jpg

Moim zdaniem, nawet jeśli SSSR-ów grupowych zbyt wiele w rzeczywistości nie było, to warto dodać tą opcję choćby pod kątem zastosowania w mapach fikcyjnych, jeśli nie jest ona wielkim problemem.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 11-07-2017, 15:36   

Przyjął :-)
A tak wygląda chyba najbardziej "wypasiony" SSSR:

2 głowice po 3 komory, podwójny pas, sygnał zastępczy i wskaźnik "skupinovy".
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 11-07-2017, 20:37   

No dobra. Skończyłem :-)
Jeżeli ktoś jeszcze jest zainteresowany,to można toto pobrać tu:
http://trainz.krb.com.pl/...sygnalizacja-v5
Bardzo bym prosił o uwagi - jest tego trochę i mogłem jakiejś zdrady nie wychwycić.
Trzeba nadpisać wszystko - semafory AZD, SSSR, meshlibrary i zależności typu corony, bo było sporo poprawek. Skrypt wymagany w wersji podanej na stronie.
Smacznego.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
kilanziom
znawca
Maniak


Pomógł: 105 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 4841
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-07-2017, 07:58   

Ja postaram się je przestudiować w najbliższych tygodniach, bo do dnia dzisiejszego byłem od kilku miesięcy mocno wyłączony z Trainzowania. Nie mniej dzięki za pamięć i ten przydatny produkt wirtualnego modelarstwa :)
_________________
www.wgk.cal.pl
 
 
 
Kanclerz
znawca
motorniczy



Pomógł: 32 razy
Wiek: 29
Dołączył: 19 Wrz 2008
Posty: 1705
Skąd: Ostrzeszów
Wysłany: 15-07-2017, 21:57   

Nie wiem, chyba tutaj to wpiszę:

Kod:
- <kuid2:263713:25101:5> Syntax error in script 'hlcs_client.gs' for asset <kuid2:263713:25101:5> "AZD SS 2 N L v5"
- <kuid2:263713:25101:5> TrainzBaseSpec::CacheScripts> ** GSC> Could not read file hlcoronasignal.gs.
- <kuid2:263713:25101:5> Could not read file hlcoronasignal.gs.


Takie coś wywala w TANE przy semaforach AZD (wszystkie). Prócz tego w co poniektórych jest coś takiego:

Kod:
! <kuid2:263713:25358:5> VE48: Zasób używa nieaktualnego numeru wersji trainz. Wersje Trainz poniżej 3.5 nie są już obsługiwane.
- <kuid2:263713:25358:5> VE34: Alias siatki &#8222;s5l4pas.im&#8221; nie został znaleziony w najnowszej zależności <kuid:263713:150015> (<kuid2:263713:150015:1>)
! <kuid2:263713:25358:5> VE61: Brakujący znacznik &#8222;name&#8221; został ustawiony domyślnie.
- <kuid2:263713:25358:5> VE34: Alias siatki &#8222;tab_czerw_l.im&#8221; nie został znaleziony w najnowszej zależności <kuid:263713:150015> (<kuid2:263713:150015:1>)
- <kuid2:263713:25358:5> VE34: Alias siatki &#8222;skupin_l.im&#8221; nie został znaleziony w najnowszej zależności <kuid:263713:150015> (<kuid2:263713:150015:1>)
- <kuid2:263713:25358:5> VE18: Nie znaleziono punktu zaczepu att (a.name0) w &#8222;mesh-table/default/effects/name0&#8221;.


Nie bardzo wiem do czego się odnosić w tych błędach.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 16-07-2017, 02:13   

Zaktualizuj skrypty.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
RolandSura
świeżak


Dołączył: 26 Wrz 2017
Posty: 1
Skąd: Slovensko
Wysłany: 26-09-2017, 12:42   

Hello,

Im from Slovakia and we use AŽD and SSSR signals. SSSR signals in this pack are very good BUT AŽD signals are very very big...

SSSR are OK:
https://imgur.com/a/MqTg9

AZD are very big :(
https://imgur.com/a/SI99i
https://imgur.com/a/j4t5V

There is dimensions - bottom light have to be 4650 mm from ground not 5300 (I think) like in SSSR...

https://imgur.com/a/ntKSi
Ostatnio zmieniony przez RolandSura 26-09-2017, 12:44, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 29-09-2017, 06:18   

RolandSura napisał/a:


There is dimensions - bottom light have to be 4650 mm from ground not 5300 (I think) like in SSSR...



I'll fix them :-)
But 4650mm is height measured from rail head, not from the ground level. And because in almost every track in trainz we have 30cm distance from ground to the top of rail head, the bottom light should be at 4650+300=4950 -> more-less at 5m from ground :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4211
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 08-10-2017, 08:22   

To mamy poprawkę - najlepiej pobrać i nadpisać całość, bo oprócz poprawek w library, zmiany były też w paru semaforkach - znalazłem kilka zdrad :-)

http://trainz.krb.com.pl/...sygnalizacja-v5

Smacznego :-)

Kilan: Potrzebujesz wersje SSSR bez "pipka" od sygnału zastępczego? I wtedy będzie samo białe "manewrowe" w którejś z komór.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 08-10-2017, 08:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kilanziom
znawca
Maniak


Pomógł: 105 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 4841
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-10-2017, 08:57   

Cytat:
Kilan: Potrzebujesz wersje SSSR bez "pipka" od sygnału zastępczego? I wtedy będzie samo białe "manewrowe" w którejś z komór.


Tak, dokładnie taki semafor potrzebuję. Najlepiej z późniejszym wskazaniem który to na liście, bo jest ich od cholery i trochę. Dziękuję.
_________________
www.wgk.cal.pl
Ostatnio zmieniony przez kilanziom 08-10-2017, 08:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group