W związku z tym, że wzmacniacz uzywany na imprezy w internacie działa tylko cudem mam zadanie zakupić nowy. Mam na to 500-600 zł. Coś za tą cenę kupię? Musi być nowe.
Sprzęt wykorzystywany bedzie podczas imprez (mikołajki, wigilia, dyskoteki szkolne) więc nie potrzebuję aż wypaśnego sprzętu.
Podłączone do niego bedą 2 kolumny.
Sprzęt wykorzystywany bedzie podczas imprez (mikołajki, wigilia, dyskoteki szkolne) więc nie potrzebuję aż wypaśnego sprzętu.
Łoooo, stary dobry Eltron
Nowy powermikser to w tej kasie ciężko. Nawet chińczyki zaczynają się od 900-1000. Oczywiście takie chińczyki, co to się nie spalą przy włączeniu.
Heh - imprezka do dużo powiedziane - na 50 osób 30 się gdzies bawi :P
Ale tu chodzi o poziom i jakość dźwięku, nie ilość zwłok pod stołem Nawet na domówce można grać głośno. Zresztą, dla porównania - ja w kinie domowym wzmacniacz do głównych kolumn (L+R przedni) mam 2x150W. A imprez w domu nie robię. Granie "na maxa", pełną mocą jest dobre, jeśli masz jakikolwiek ogranicznik (nie przekroczysz tej mocy). Czyli granie koncertowe, live, gdzie za konsoletą siedzi facet, który "coś kuma" a po drodze z konsolety do końcówek mocy jeszcze z pięć procesorów kontroluje poziom. A na imprezce wiadomo - im dłużej tym głośniej, gra to po przesterze, bo wszyscy chcą "muzę" a wzmacniaczyk nie wyrabia. Więc podchodzi ktokolwiek i podkręca. I zamiast dźwięku masz charkot i przestery Lepiej mieć duży wzmak, nie wykorzystywać go na 100% i mieć zapas mocy (zachowując jakość) niż mały na full, charczący bo się nie wyrabia. Jak masz możliwość negocjacji budżetu, to poszukaj czegoś mocniejszego, za nieco większą kasę
Ostatnio zmieniony przez RBach 10-12-2010, 22:04, w całości zmieniany 1 raz
Oblecisz tym imprezkę klasy "domówka", klasy "dyskoteka w szkole", podłączysz parę mikrofonów i zrobisz Jasełka z małym chórkiem, przemówienie Jego Eminencji / Dyrektora / Rektora / Prezydenta / Burmistrza, jak się mocno uprzesz to nawet nagłośnisz tym małą kapelkę (perkusja, bas, dwa klawisze, dwa wokale, gitar nie nagłaśniasz bo z piecy idą ). Moc wystarczy na takie zastosowania, jakość na początek też. Nie mówię o konkretnej firmie, ale o klasie i półce cenowej. Akurat Behringer to China, ale w miarę sensowna. Porównywalny jest Phonic, Omnitronic i tego typu. Natomiast wystrzegaj się "urządzeń" firm Hollywood i podobnych - 10000000000000000 megawatów, niebieskie diodki i za 300 zeta
<joke>
A jak masz bogatych rodziców, to taki:
http://allegro.pl/allen-h...1359325447.html
Świetne brzmienie, graliśmy na takim wszystkie polskie i sporo nie-polskich gwiazd, tylko do noszenia trzeba sześciu typa. No i dokupić nagłośnienie za 500 tysia i mikrofonów za drugie tyle
</joke>
http://allegro.pl/technics-sa-ax720-pilot-klasa-h-ideal-i1350285244.html ja ma takie cuś ampitunerek ma już ponad dobrych 10 lat ale spisuje się wspaniale ;]
Palby, ale Łukasz musi kupić coś do nagłaśniania, nie amplitumerek kina domowego Takie coś to do domu, obejrzeć koncert Jarre'a w 5.1 albo Avatara Do "nagłaśniania" czegokolwiek poza DVD i CD (i to w przytulnym pokoju w domku) to się nie nadaje
Cytat:
Sprzęt wykorzystywany bedzie podczas imprez (mikołajki, wigilia, dyskoteki szkolne)
- a jakoś nie widzę Technicsa (no, poza deckami 1210 ) na takiej imprezie. Nie da rady.
Jakaś pozycja za 800 lub minimalnie mnie - wiesz jak jest w szkolnictwie. Nasz internat wypracował dodatkowy zysk w wysokości 50 000 zł i wszystko poszło na budżet bo powiat mnie dał dotacji na ośrodek.
Będę musiał ściąć się z księgową by dostać więcej kasy.
Kurde by nie było tylko problemu z podłączeniem głośników.
Jakaś pozycja za 800 lub minimalnie mnie - wiesz jak jest w szkolnictwie. Nasz internat wypracował dodatkowy zysk w wysokości 50 000 zł i wszystko poszło na budżet bo powiat mnie dał dotacji na ośrodek.
Będę musiał ściąć się z księgową by dostać więcej kasy.
Kurde by nie było tylko problemu z podłączeniem głośników.
To może coś używanego z fakturą? Na alledrogo się da znaleźć, będzie w tej kasie i z kwitem. Co do podłączenia głośników - spoko, jakby co służę radą, jak chodziły z Eltronem to i z takim powermikserem zagrają Powiedz tylko, to są te oryginalne "trumny" Eltrona, czy cos innego? Najlepiej jakiś typ, to się dobierze wzmacniacz do parametrów tych kolumn.
Co do kolumn - jak przyszedłem to juz tak było - czyli nie wiem. Ten sprzęt ma kuuupe lat :)
To zrób fotki i mi podeślij jeśli to nie są te stare Eltrony, to na tabliczce z gniazdami może być jakiś opis, parametry. To też uwiecznij w formie obrazu nieruchomego i podeślij
Nie ma sensu bawić się w kupowanie powermiksera, tak jak ktoś wcześnie proponował.
Ja polecam ten wzmacniacz:
http://djbox.pl/product-p...nance-2002.html
Ponad 900W - spokojnie ciągnie 4 kolumny. Ostatnio go zamawiałem, właśnie z tej strony. Jest solidny, ma dobre chłodzenie nie grzeje się, jest cichy, firma też nie jest pierwsza lepsza. Twoje kolumny widzę mają podłączenie na dużego Jack'a, czyli wszystko będzie idealnie pasowało.
Nie ma sensu bawić się w kupowanie powermiksera, tak jak ktoś wcześnie proponował.
Nie ma sensu pisać bez zapoznania się z tematem. Łukasz nie ma miksera, a potrzebuje go. Stary "wzmacniacz" był powermikserem (w pewnym sensie). Powiedz, jak do gołej końcówki mocy chcesz podłączyć choćby dwa mikrofony i CD na raz? Przecież tu nawet XLR-ów nie ma... Potrzebny jest najprostszy mikser - następne 400-500 zł. Przy takim budżecie i samych kolumnach powermikser jest optymalnym rozwiązaniem. Podłączasz i gra.
Nie ma sensu pisać bez zapoznania się z tematem. Łukasz nie ma miksera, a potrzebuje go. Stary "wzmacniacz" był powermikserem (w pewnym sensie). Powiedz, jak do gołej końcówki mocy chcesz podłączyć choćby dwa mikrofony i CD na raz? Przecież tu nawet XLR-ów nie ma... Potrzebny jest najprostszy mikser - następne 400-500 zł. Przy takim budżecie i samych kolumnach powermikser jest optymalnym rozwiązaniem. Podłączasz i gra.
Oczywiście tutaj kolega ma rację. Nie doczytałem do końca tematu. : )