FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Linia 156: Gliwice - Rybnik
Autor Wiadomość
Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 13-03-2008, 18:25   Linia 156: Gliwice - Rybnik

Wszyscy mapę znają, więc nie będę się powtarzał, o czym ona jest. To jest ciąg dalszy moich wypocin :)
Od jakiegoś czasu sieć trakcyjna na Rybnikiem rozwieszona, semafory skonfigurowane, perony ładnie ułożone :) Problem jest w znalezieniu wyświetlaczy peronowych (w Gliwicach i Rybniku) pokazujących jaki pociąg jest przy danym torze. nie potrafię tego znaleźć. Jeśli ktoś zna namiary, to bardzo o nie proszę :)
Czas najwyższy na rozpoczęcie budowy otoczenia dla Rybnika ;) Przed Państwem wyjazd z Rybnika na Leszczyny i Żory, oraz bocznica Huty Silesia.
Będę się starał do końca marca wykonać całe otoczenie dla Rybnika.

Ostatnio zmieniony przez mnich3001 31-07-2008, 22:06, w całości zmieniany 1 raz  

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 13-03-2008, 20:56   

No jak zwykle, kolejne wspaniałe "zdjęcia" z kolejnego odcinka. Nic dodac, nic ując. Powodzonka!

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 16-03-2008, 21:02   

Ciąg dalszy otoczenia Rybnika. Tym razem jesteśmy już w stacji Rybnik :) Pozostały mi już tylko dwa segmenty do "zapełnienia życiem" :)

Problemy, które występują i proszę Was w związku z tym o pomoc:
- wyświetlacze peronowe dla Rybnika i Gliwic - nie mam ich i nie wiem gdzie je ściągnąć
- pomosty techniczne do obrabiania lokomotyw - nie mam ich i nie wiem gdzie je ściągnąć, dlatego tory zabetonowane obok placu załadunkowego są puste, a powinny tam być pomosty
- kanały naprawcze obok lokomotywowni - obecne kanały nie są użyteczne w związku z powstawaniem dziur na podłożu, bo trzeba je umieszczać pod kątem do siatki.

No dobra, a teraz screeny :)

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 19-03-2008, 17:37   

Wszem i wobec ogłaszam, że otoczenie Rybnik, a tym samym całej mapki Gliwice - Rybnik zostało zakończone! Teraz pouzupełniać luki w teksturach i ogólnie sprawdzić mapę na całej długości. Następnie lista dodatków, a potem tworzenie sesji (około 10 na początek) i wydanie około maja 2008 roku!!!.

Odnośnie dworca w Rybniku: Z niecierpliwością oczekuję fototekstur dla sonego25 od arczx. sony25 na pewno szybko wykona model dworca :) i będę go mógł umieścić na mapce ;)

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 19-03-2008, 23:48   

Narazie nie otrzymałem żadnych tekstur. Jak tylko je otrzymam usiądę do zrobienia dworca.

Co do mapki - szok - to mi przychodzi na myśl. Naprawdę jest to kawał ogromnej roboty, która została bardzo dobrze wykonana.

Mi by się odechciało. Przy TRS trzyma mnie tylko robienie dodatków

A na screenie masz starego VW Transportera policyjnego. Zmień go na nowszą wersję, ładniejszą i bardziej ekonomiczną. Nowa ma 300 poly stara 600.

schlesiener
świeżak

Wysłany: 20-03-2008, 13:40   

@ Jamal: na www.trainz.jedisoft.cz szukaj "SadaPrislusenstvikNastupiste.cdp" W paczce znajdziesz podobne wyświetlacze zamontowane w Rybniku i Gliwicach.
Jeśli Rybnik masz w osi Pł - Płd to użyj na PK kanałów z Traizmotion. Te kanały na torach 102 i 104 są i tak nieużywane. Co do podestów, niestety sam szukałem i nie znalazłem.

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 22-03-2008, 02:31   

schlesiener napisał/a:
@ Jamal: na www.trainz.jedisoft.cz szukaj "SadaPrislusenstvikNastupiste.cdp" (...)

Niestety link do strony nie działa :(

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 22-03-2008, 08:55   

Teraz? http://trainz.jedisoft.cz/ :)

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 28-03-2008, 00:35   

Przejazd pociągu specjalnego z Gliwic do Rybnika. Screeny przedstawiają tylko Gliwice, bo chciałem pokazać zastosowane tła KilanZioma (w Rybniku też je zastosowałem):

Ostatnio zmieniony przez Jamal 28-03-2008, 00:36, w całości zmieniany 1 raz  

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 28-03-2008, 22:58   

Przed państwem najnowsze screeny obrazujące tła KilanZioma w Rybniku:

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 30-03-2008, 20:50   

Tworzę właśnie najkrótszą sesję (30min) z Zabrza Makoszowy do Gliwic poc. nr 55441 i wykonuję właśnie pliki html, sprawdzam działanie sesji, poprawiam wychwycone błędy i najogólniej delektuję się przejażdżką :) Niestety wszystkie sesje będą pozbawione innych pociągów dopóki nie powstanie jakaś reguła pozwalająca mi na wprowadzanie pociągów w wyznaczonym miejscu i czasie. Ernie na razie nad czymś takim pracuje.
Powód? Pokaz slajdów przy większej liczbie jakichkolwiek pociągów.

Screeny z mapki:

Screeny plików html z pierwszej sesji:

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 02-04-2008, 10:37   

Na chwilę obecną zajmę się sesjami towarowymi i może dwie sesje będą pasażerskie z lokiem EU07 (+ Bhp oraz + Bh)

Może użyję najnowsze Bh Skupy: http://www.fotosik.pl/sho...bbf90ddcd64842d
:)

Odnośnie najważniejszych dla mnie sesji z jednostkami EN57:

Niestety, EN57 Sir_Ma jest za ciężka, a EN57 VCRDN jest jeszcze nie wykończona (nie można obsługiwać świateł, drzwi, relacji oraz numeru... ). Na pocieszenie wiem, że EN57 VCRDN jest już skryptowana przez Erniego Souchaka. Jak będzie już wykończona, to niezwłocznie zrobię gdzieś z 5 sesji z tym taborem. Ernie też walczy z regułą pojawiania się innych pociągów w wyznaczonym miejscu i czasie potrzebną do mojej mapki (wielkie stacje dość dużo ważące), co także spowoduje tworzenie realistycznych sesji na śląskiej zatłoczonej linii. :)

Jak dwa dzieła zostaną wykonane (EN57 i reguła) to mam zamiar pouzupełniać do około 30 liczbę sesji dla tej mapki :D i po prawie dwóch latach tworzenia Linii 156 wreszcie delektować się przejażdżką różnej maści składami w różnych sytuacjach :)

P.s.1) A w tej chwili kompletuję listę dodatków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania tej mapki

P.s.2) BARDZO WAŻNE!!! Do działania mojej mapki potrzebna jest paczka Niffiego, która obecnie nie jest dostępna :( Czy ktoś może mi pomóc, jak ją mam oficjalnie otrzymać na cele downloadu i do kogo się z tym zwrócić?

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 02-04-2008, 10:51   

Obawiam się, że tylko i wyłącznie do samego autora. Aczkolwiek oidp to była tylko próbka i prezentacja możliwości tego, nad czym Niffi pracował w wersji payware, więc - niestety - nie obiecywałbym sobie zbyt wiele. Tak, czy inaczej - wydaje się, że jest to jedyny właściwi adresat.
BTW ostatnio coraz rzadziej bywam u rodziców ale ta nastawnia http://www.fotosik.pl/sho...a59198365ba1260 to chyba działała.

http://www.fotosik.pl/sho...71b53b582909e98
jak mniemam reflektor po stronie stanowiska obsługującego ,więc prawy (z perspektywy obsługującego własnie) w przeciwnym razie - byłaby to prawica heraldyczna. Ale tu niech się wypowiedzą fachowcy od instrukcji.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 02-04-2008, 10:59, w całości zmieniany 1 raz  

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 02-04-2008, 11:06   

Tak się zastanawiam Jamal co to będziesz robił jak wydasz tą mape :) Sama mapka nie wymaga komentarza. Jest to nr1 na polskiej scenie trs :)

pozdr

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 02-04-2008, 11:58   

MalignusPL napisał/a:

jak mniemam reflektor po stronie stanowiska obsługującego ,więc prawy (z perspektywy obsługującego własnie) w przeciwnym razie - byłaby to prawica heraldyczna. Ale tu niech się wypowiedzą fachowcy od instrukcji.

Zgadza się, powinno się zapalić prawy reflektor (patrząc w kierunku jazdy), czyli po stronie stanowiska mechanika.

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 02-04-2008, 12:24   

MalignusPL napisał/a:
(...)Niffi (...) wydaje się, że jest to jedyny właściwi adresat. (...)

Spróbuję, bo tła leśne bardzo licznie występujące u mnie są np Niffiego...

Cytat:
(...) ta nastawnia http://www.fotosik.pl/sho...a59198365ba1260 to chyba działała.

Niestety, ale ona nie działa...

Mannerheim napisał/a:
MalignusPL napisał/a:

Zgadza się, powinno się zapalić prawy reflektor (patrząc w kierunku jazdy), czyli po stronie stanowiska mechanika.

Obaj macie rację :) Mój błąd w opisie tej czynności.
Ostatnio zmieniony przez Jamal 02-04-2008, 12:24, w całości zmieniany 1 raz  

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 02-04-2008, 13:37   

Jamal napisał/a:

Niestety, ale ona nie działa...

Zatem mój błąd - przepraszam. Nie działała już w czasie, gdy jeszcze toalety jeździły z Gliwic do Rybnika? Tak z ciekawości - kiedy ją zamknięto?
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 02-04-2008, 13:38, w całości zmieniany 2 razy  

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 02-04-2008, 17:41   

MalignusPL napisał/a:
Tak z ciekawości - kiedy ją zamknięto?

nie wiem, czy w ogóle ta nastawnia zaczęła kiedykolwiek swoją pracę. Z tego co się domyślam, to miała przejąć obsługę całej grupy GLC, ale stare nastawnie nigdy nie przestały pracować. Wg mnie to kolejna budowla chybiona.

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 02-04-2008, 20:29   

Cytat:
Ernie też walczy z regułą pojawiania się innych pociągów w wyznaczonym miejscu i czasie potrzebną do mojej mapki

Reguła zadziałała dziś po raz pierwszy zgodnie z założeniami. Jeszcze trochę do zrobienia zostało. Ale jestem dalej niż bliżej.

Bobek
świeżak

Wysłany: 03-04-2008, 23:21   

Wielkie uznanie dla autora mapki. Kawał niezłej roboty. Nic tylko mknąć po tych szynach jakimś elektrowozem. Rewelacja :->

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 08-04-2008, 15:33   

Odpowiedź Niffiego na moją prośbę wykorzystania jego paczki do publikacji mojej mapki:

Jamal napisał/a:

On this link:
http://www.virtual-motive...emo_Objekte.cdp
was Your fantastic Pack with trees, backgrounds etc. I build my real polish map: Linia 156: Gliwice – Rybnik for two years, and I use Yours contents a lot. On may 2008 I will published my route on few polish sites, and DLS.

Can I published Yoru pack with my map on polish trainz sites?
Or can You published Your pack on any sites, then I’ll have this link on my contents list?

niffi napisał/a:

-----Original Message-----
From: Christoph Wallscheid [mailto:Niffi_W@gmx.de]
Sent: Friday, April 04, 2008 8:15 PM
To: "Marek Zięba"
Subject: Re: Your Pack in my map (TRS2004) - IMPORTANT

Hello!
Yes, you can. You can also upload them to another page.

But you are NOT allowed to use the objects, the textures or a map with my content, for commercial purposes.
In other words: If you want to sell your route, you will have to erase my
content from your route.

Greets, niffi

Potrzebuję tylko od kogoś z Was tą paczkę spakowaną do cdp, bo niestety ja swojej paczki nie mam spakowanej...

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 08-04-2008, 15:51   

Kilka screenów z przejazdu pociągu nr 1016 relacji Rybnik - Zabrze Makoszowy:

HNS
nowy

Wysłany: 15-04-2008, 10:30   

MAPA 1# klasa sam mieszkam w Zabrzu i jestem pod pełnym wrażeniem
i takie moje małe słowo do autora
1. czy jest już możliwość pobrania tej mapy ??
2. jak w pełni skończysz już prace nad poprawkami będziesz w stanie te mapę umieścić do ściągnięcia razem z dodatkami ?? by nie trzeba było ich łowić po innych stronach

większość map co dopiero zacząłem pobierać ma linki do stron z dodatkami ale pech chce że niektóre linki już nie działają i dodatków do mapy trzeba szukać własnymi siłami :(
Więc skoro mapa kosztowała tyle czasu sił i wypocin było by miłą inicjatywa udostępnić ją do pobrania razem ze wszystkimi elementami by inni nowi gracze jak ja mogli się w pełni nacieszyć tym malowniczym krajobrazem śląskiej linii 156 :)
POZDROWIENIA DLA AUTORA

http://rysmichala.republika.pl/images/EP02-08.jpg

MalignusPL
super trainz

Wysłany: 15-04-2008, 10:36   

HNS napisał/a:

1. czy jest już możliwość pobrania tej mapy ??
2. jak w pełni skończysz już prace nad poprawkami będziesz w stanie te mapę umieścić do ściągnięcia razem z dodatkami ?? by nie trzeba było ich łowić po innych stronach

Ad. 1 http://www.trainz.org/ptt/index.html
Ad. 2 Taka forma dystrybucji narusza zasady licencji niektórych dodatków.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 15-04-2008, 10:36, w całości zmieniany 1 raz  

HNS
nowy

Wysłany: 15-04-2008, 12:16   

Wiem że narusza czytałem licencje no ale czy nie szło by o tym porozmawiać z autorami ?? i dojść do jakiegoś porozumienia przecież można te dodatki do mapy dać bez naruszania praw autorskich i uiścić ich strony a także nazwiska wszystkich tych co przyczynili się w większym lub mniejszym stopniu do powstania tego projektu i wydać takiego paka takie rozwiązanie też było by dobre :) trzeba tylko chęci i współpracy w końcu jesteśmy łączy nas zamiłowanie do polskiej kolei :)

http://rysmichala.republika.pl/images/EP02-08.jpg

Odpowiedz do tematu