FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Local data folder
Autor Wiadomość
Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.



Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 524
Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 21-03-2020, 20:33   Local data folder

Witam
Pawie usilnie prubuje folder przeniesc tak aby byl na innym hdd, a ta poryta gra za kazdym razem tworzy nowy folder z builid xdffff i zmienia wpis w userdata-redirect-map.txt i mnie juz krew zalewa...

Kroki poczynione:
Open "Launcher > Trainz Settings > Install tab".
Note the path displayed in the "Local Data Folder" field (this is your current data directory where your user content resides).
Recommended...
Highlight and Copy this path to Notepad.
Verify all other tabs contain the settings you want, including your authentication credentials.
Open Windows Explorer and navigate to the current data folder (you may paste the path from step 1 to open directly).
Open a second instance of Windows Explorer and create a new empty folder at the desired location (e.g. D:\TANE_Content)
Highlight and Copy this new path to your clipboard
Paste this new path into the "Local Data Folder" field
Close the Settings dialog
...there will be a prompt telling you about restarting, acknowledge it.
...close the Launcher
Focus on the first instance of Windows Explorer, copy all files\folders here into the new folder (the 2nd instance of Explorer).
i.e. folders like backup, cache, etc plus assets.tdx and keystore.tdx.
Start the launcher
If you're watching the new directory in Explorer you'll see some changes occur (files added).
i dupa zbita
_________________
GKW History Project.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 21-03-2020, 21:49   

Ja po prostu skopiowałem cały folder "gdzieś, gdzie mi wygodnie było" i dopiero wtedy podałem w ustawieniach launchera ścieżkę do nowej lokalizacji. I w Errorze i w Trawniku - zadziałało i jest jeden folder.
Te wszystkie auranowe procedurki można o kant d... potłuc - jeżeli zrobisz po ichniemu, czyli założysz pusty folder, wskażesz ścieżkę i pozwolisz mu tam coś pozakładać - to będzie, jak opisałeś. Jak podasz ścieżkę do już pełnego gara, to się odczepi :-D

Czyli dalej robimy, jak z 2010 - kopiujemy na chama :-) tylko potem na koniec dodatkowo zmieniamy w launcherze. No i rozszerzona naprawa, ale w tej wersji to już nie boli :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.



Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 524
Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 21-03-2020, 22:12   

Generalnie jest to opcja tyle ze chcialem zeby folder z zawartoscia byl jeden na 2 gry TRS19 i TANE
_________________
GKW History Project.
 
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 60 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 946
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 21-03-2020, 22:49   

Robercik101 napisał/a:
Generalnie jest to opcja tyle ze chcialem zeby folder z zawartoscia byl jeden na 2 gry TRS19 i TANE


Da się, ale za każdą zmianą wersji gry, ta robi naprawę bazy danych.
 
 
Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.



Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 524
Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 21-03-2020, 23:45   

C:\Users\rober\AppData\Local\N3V Games\trs19

Skopiowalem calosc z C, w juser data zmienilem wpis na

"e:/program files/n3v games/trainz railroad simulator 2019/trainz railroad simulator 2019" "E:/Program Files/N3V Games/TRS19/build 820207"

odpalam gre i robi se na C wszystko po swojemu co to KU..... ma być, jak tak prostą sprawę można spier......
_________________
GKW History Project.
 
 
 
Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.



Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 524
Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 22-03-2020, 07:32   

Może mi ktoś zapodać wpis w "userdata-redirect-map" po przeniesieniu folderu..
_________________
GKW History Project.
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 22-03-2020, 09:52   

Powiem tak, na chwile obecną małe dyski SSD są już naprawdę niedrogie i taki 128 GB będzie w sam raz na każdą wersję :-) Komfort pracy będzie zdecydowanie lepszy :-)
_________________
KUID:269437
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 22-03-2020, 10:11   

"F:\TRS2019" "D:/N3V Games/TS19data" - tak ja mam.
Pierwsza ściezka do samej gry, druga do folderu z zawartością. D:/N3V Games/TS19data to lokalizacja, gdzie są pliki bazy (asset.tdx itd) i zaczynają się foldery backup, editing itd.

Peet, wybacz, ale co Twój wpis wnosi do tematu? Problemem nie jest szybkość, a przeniesienie gry.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 60 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 946
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 22-03-2020, 10:12   

Radek Ci napisał, co i jak należy zrobić.
Folder Local może być gdziekolwiek, jedyne co masz zrobić to poinformować grę gdzie on jest. A robisz to w oknie Launchera obydwu wersji Trainz:



I tak jak pisałem wcześniej, za każdym razem przy odpaleniu gry będziesz miał naprawę bazy danych, gdyż każda z gier buduję swoją i zapisuje ją w pliku "assets.tdx" a ten jest w utworzonym przez Ciebie folderze.
 
 
Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.



Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 524
Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 22-03-2020, 16:18   

I tak własnie czyniłem, lecz każdorazowo uruchamiał się program konfiguracji parametrów/jakości grafiki a wpis wracał do pierwotnej postaci, tylko builid folderu się zmieniał generowany losowo.
Tak czy siak człowiek szuka skomplikowanego rozwiązania gdy ono jest proste i leży przed nosem....

Odhaczenie pliku aplikacji TRS19.exe aby się uruchamiała w trybie admina.........
w TANiEj wersji też pomogło...
_________________
GKW History Project.
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 29-03-2020, 17:51   

Odpowiadając na zarzut że nie wnoszę nic do dyskusji chciałem zaznaczyć, że miałem co innego na myśli. Mając osobne dwa dyski, każdy na inną wersję możemy sobie pozwolić na zdublowanie folderu dodatków i będzie spokój raz na zawsze z naprawami bazy. Ja tak właśnie mam i w każdej chwili mogę uruchomić równocześnie TS2010, TS12 TANE czy TRS19. Może nie wszystkie na raz są konieczne, ale często poszukuję jakiegoś starego dodatku i wtedy łatwo i wygodnie uruchomić dwa CM i szybko skopiować.
_________________
KUID:269437
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 29-03-2020, 18:48   

Autor nie pisał, że mu brakuje dysku. Ani czy można mieć 60 trsów na jednym kompie :-) Pytanie było o przeniesienie folderu dodatków TRS2019 z punktu A do punktu B.
Ja mam wszystkie wersje od 2004 aż do 2019 w osobnych folderach i też mogę je odpalić na raz - tylko co to pomoże autorowi wątku? :-D
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group