FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przywracanie kopii
Autor Wiadomość
Peeet2005 
super trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 58
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 402
Skąd: Kraków
Wysłany: 03-01-2019, 20:46   Przywracanie kopii

Witam!
Był co prawda podobny temat o przywracaniu zepsutych plików ale wygląda na to, że metody przywracania są chyba nie do końca dopracowane. Miałem to nieszczęście znowu że gdy zapisywałem mapę w geodecie to było jeszcze OK, ale jak zamykałem program oczywiście się zawiesił i poleciał w kosmos :-/ . Ponieważ miałem otwarty CM widzę że własnie poprawiana trasa wykazuje błędy. Sprawdzam jakie, a tu mi wykazuje kilkaset błędów że brakuje plików terenu. Uruchamiam więc ponownie grę i widzę jedynie obiekty ale terenu już nie ma.
Postanowiłem więc przywrócić wersję sprzed 2 godzin bo taka była w folderze Backup i wydawała mi się dość bezpieczna. Przekopiowałem więc plik .tzarc do folderu "LOcal/hash-FF" i dałem naprawę bazy danych. Przeleciało no i po uruchomieniu wyszło mi to co na obrazku. Jest jeden segment w porządku a na pozostałych dalej brakuje terenu.



Co ciekawe próbowałem też i wcześniejszych wersji zapisanych wczoraj i dalej to samo. O co w tym wszystkich chodzi? Czy źle próbuję przywrócić poprawny stan mapy?
_________________
KUID:269437
 
 
 
SimonGR
trainz
Generally


Pomógł: 35 razy
Wiek: 21
Dołączył: 27 Lip 2008
Posty: 295
Skąd: Zabrzeg

Wysłany: 03-01-2019, 21:00   

Trzeba skopiować plik *.tzarc do folderu editing, a nie do local. Tutaj napisano po angielsku jak to należy robić.
 
 
 
Peeet2005 
super trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 58
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 402
Skąd: Kraków
Wysłany: 04-01-2019, 12:25   

No faktycznie zadziałało, ale dopiero po chwili zaskoczyłem o co chodzi. Bo w folderze Backup są różne pliki - min już z konkretną nazwą, kuid'em i rozszerzeniem .tzarc. To pokazuje na zdjęciu poniżej. I ja wybierałem właśnie ten plik choć zastanowiło mnie polecenie zmiany nazwy pliku. Po co zmieniać skoro już jest właściwe? Dopiero jak wybrałem plik o takiej dziwnej nazwie "xkc75vnc40" i wrzuciłem go do Edycji zmieniając nazwę, to zadziałało prawidłowo. A jak wrzucałem właśnie tamten plik to się nic nie działo, choć znikał on z folderu Editing. Nie do końca jasno było to opisane w poradniku.



A tak przy okazji to ja się kierowałem poradnikiem ze strony:
https://support.trainzportal.com/index.php?/Knowledgebase/Article/View/97/0/reinstalling-or-restoring-a-backup-version-of-your-content

Tam nieco inaczej to było opisane
_________________
KUID:269437
 
 
 
SimonGR
trainz
Generally


Pomógł: 35 razy
Wiek: 21
Dołączył: 27 Lip 2008
Posty: 295
Skąd: Zabrzeg

Wysłany: 04-01-2019, 21:56   

Zwróć uwagę, że niektóre pliki na screenie mają rozszerzenie *.tzarc_xxxxxxxxxx, gdzie zamiast x są jakieś liczby. Trzeba zmienić rozszerzenie takich plików na *.tzarc, jednakże u ciebie to rozszerzenie nie jest pokazywane w nazwie, przez co nie da się go zmienić. W tym przypadku musisz włączyć pokazywanie rozszerzeń w nazwie pliku i dopiero wtedy je zmienić.
 
 
 
Peeet2005 
super trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 58
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 402
Skąd: Kraków
Wysłany: 05-01-2019, 11:08   

Tak, tak. Oczywiście że są i je widać ale dopiero jak się poszerzy kolumnę rozszerzenia (używam Total Commandera). Być może dlatego wcześniej, że nie zmieniałem tych nazw to ich CM nie przyjmował i stale miałem tę popsutą wersję :/ No cóż, taki szczegół a jednak bardzo istotny! Dzięki za wyjaśnienie!
_________________
KUID:269437
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group