FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sygnalizacja PKP v5.1
Autor Wiadomość
MalignusPL
super trainz


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 445
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-11-2017, 09:39   

Radku, ja też po prośbie. Zakładając, że wymaga to tylko przeróbki istniejącego modelu, a nie robienia wszystkiego od nowa - dało by radę zrobić Tm2 niską w wersji wiszącej?

Podwiesiłem sobie póki co na torze niewidzialnym ale od spodu widać dziurę no i mało to praktyczne, jeżeli chodzi o skonfigurowanie.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 03-11-2017, 09:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
CenariusPL 
super user


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 25 Sie 2015
Posty: 129
Skąd: Sanok
Wysłany: 15-04-2018, 01:49   

Cześć, zauważyłem że pojawiła się możliwość dodania zmiany sygnału na semaforze w komendach maszynisty w ustawieniach sesji.

Niestety komenda chyba nie działa - maszynista po prostu stoi jak słup z tą komendą zmiany sygnału i nic się nie dzieje. (do tego później żadna inna komenda np. autodrive nie działa - trzeba jechać własnoręcznie ;) )

Ręcznie w trakcie gry zmiana przez komendę działa.

Wersja TANE.
_________________
Bieszczadzka Kolej Euroregionalna
Koleje Podkarpackie
 
 
 
Jędrek25 
super user


Pomógł: 3 razy
Wiek: 15
Dołączył: 10 Paź 2017
Posty: 128
Skąd: Poznań Dębiec
Wysłany: 15-04-2018, 10:33   

Tu chciałbym dołączyć się do prośby by dodać do gry semafory kształtowe z stojącą przed nimi tarczo ostrzegawczą jak na zdjęciu:
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 67 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1404
Skąd: Knurów
Wysłany: 15-04-2018, 10:45   

Nie możesz po prostu... Postawić tarczy ostrzegawczej przed semaforem kształtowym? :roll:
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 43 razy
Wiek: 28
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 768
Skąd: Sierpc
Wysłany: 15-04-2018, 10:50   

Ale przecież można to zrobić - wystarczy postawić semafor świetlny i obok niego tarczę ostrzegawczą, w opcjach tarczy zaznaczyć "tarcza przelotowa" i wybrać w odpowiednich polach dwa semafory (semafor do którego tarcza się odnosi, i semafor przy którym tarcza stoi), i wtedy tarcza taka działa tak jak trzeba, tj. pozostaje ciemna gdy semafor przy którym stoi wskazuje sygnał "stój", i wskazuje jaki sygnał jest na następnym semaforze, gdy semafor przy którym stoi wskazuje sygnał zezwalający na jazdę. Nie ma potrzeby tworzyć dodatkowych dodatków.
 
 
Railwoj 
nowy


Pomógł: 4 razy
Wiek: 43
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 12
Skąd: Kraków
Wysłany: 25-04-2018, 14:17   

Korzeń napisał/a:
Nie możesz po prostu... Postawić tarczy ostrzegawczej przed semaforem kształtowym? :roll:


Można, ale wtedy TO świetlna v5 nie będzie wygaszona, gdy semafor przed którym będzie ustawiona będzie wskazywał S1, a to właśnie o taki sposób uzależnienia tarczy chodzi, jak sadzę.
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 224 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5009
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-04-2018, 16:30   

Jak sądzę piszesz posta tylko po to aby coś napisać, niesprawdzając swojej teorii w Trainzie oraz bez czytania tego co wyżej.

Dlaczego tak sądzę?






Oczywiście To jest osobnym dodatkiem
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
Railwoj 
nowy


Pomógł: 4 razy
Wiek: 43
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 12
Skąd: Kraków
Wysłany: 25-04-2018, 18:34   

zolwik napisał/a:
Jak sądzę piszesz posta tylko po to aby coś napisać, niesprawdzając swojej teorii w Trainzie oraz bez czytania tego co wyżej.

Oczywiście To jest osobnym dodatkiem


Owszem, przeczytałem i sprawdziłem, ale w wersji dla TRS06, a nie TS09+. Tę także posiadam, ale rzadziej do niej zaglądam i w niej akurat faktycznie nie sprawdziłem. Dzięki zatem za pouczenie o tym, że możliwości sygnalizacji w wersji pod 09+ obejmują także konfigurację To świetlnej jako przelotowej przy semaforach kształtowych. Twoje screeny dobitnie pokazują wszystkim zainteresowanym, że rzeczywiście nie ma potrzeby tworzenia nowego dodatku, by uzyskać układ (Sr+Sz+To świetlna na osobnym słupie) widoczny na zdjęciu kolegi Jędrka25.
 
 
 
vostroved 
user


Dołączył: 17 Gru 2015
Posty: 87
Skąd: Russia
Wysłany: 12-07-2018, 17:26   

<kuid2:263713:24700:5> Shape signal Sr1/2/3 & Small substitute signal 10m mesh v5
<kuid2:263713:24701:5> Shape signal Sr1/2/3 & Small substitute signal 12m mesh v5
VE34: Alias mesh 'sz_1.im' not found in latest version (<kuid2:263713:150008:1>) of dependency <kuid:263713:150008>.
VE76: Unable to load mesh file: 'sz_1.im'
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 245 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3791
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 18-07-2018, 05:18   

vostroved napisał/a:
VE76: Unable to load mesh file: 'sz_1.im'


Pobierz aktualizację:
http://trainz.krb.com.pl/...sygnalizacji-v5
i nadpisz.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 18.04.2019
 
 
 
kajny
świeżak


Wiek: 32
Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 1
Skąd: Ostrava
Wysłany: 20-08-2018, 19:58   

Hello,

I have a problem with v5 Block Control Command. I set the name of "Nazva bloku" in "Blok blokady dwukierunkowej - sz", but I do not see this command in driver. I use T: ANE + SP3.
 
 
 
vostroved 
user


Dołączył: 17 Gru 2015
Posty: 87
Skąd: Russia
Wysłany: 25-08-2018, 12:41   

Sygnały te mają taki błąd w T: ANE
Kod:
<kuid:173000:24850>,<kuid:173000:26221>,<kuid:173000:26222>,<kuid:173000:26223>,<kuid:173000:26224>

    VE18: Attachment point 'a.name0' referenced by tag 'att' in 'mesh-table/default/effects/name0' was not found.
    VE18: Attachment point 'a.w21txt' referenced by tag 'att' in 'mesh-table/default/effects/w21txt' was not found.
 
 
 
Railwoj 
nowy


Pomógł: 4 razy
Wiek: 43
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 12
Skąd: Kraków
Wysłany: 23-09-2018, 00:25   

Aikozann napisał/a:
w opcjach tarczy zaznaczyć "tarcza przelotowa" i wybrać w odpowiednich polach dwa semafory (semafor do którego tarcza się odnosi, i semafor przy którym tarcza stoi), i wtedy tarcza taka działa tak jak trzeba, tj. pozostaje ciemna gdy semafor przy którym stoi wskazuje sygnał "stój", i wskazuje jaki sygnał jest na następnym semaforze, gdy semafor przy którym stoi wskazuje sygnał zezwalający na jazdę. Nie ma potrzeby tworzyć dodatkowych dodatków.


Aikozann ma rację. To a propos poprzedniej dyskusji o tym, jak skonfigurować w TS09+ TO świetlną przelotową przy kształtowym semaforze wjazdowym, tak aby pokazywała właściwe obrazy sygnałowe. Przepraszam, że wracam do wyjaśnionego już tematu, ale skriny podane przez Żółwika po paru miesiącach zniknęły i gdyby ktoś dzisiaj lub w przyszłości chciał dowiedzieć się o co chodziło, to właśnie post Aikozanna jest rozwiązaniem zagadki. Natomiast TO świetlna v5 pod TRS06 nie ma w skrypcie opcji "tarcza przelotowa". To tak dla uporządkowania, abybyła jakaś konkluzja.

Dziękuję i pozdrawiam
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 245 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3791
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 02-10-2018, 21:44   

Railwoj napisał/a:
Natomiast TO świetlna v5 pod TRS06 nie ma w skrypcie opcji "tarcza przelotowa".


Ależ ma. I "nowa" i ta z "OLD" w nazwie.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 18.04.2019
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 245 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3791
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 28-03-2019, 09:27   

Mikro - rozszerzenie sygnalizy - Malignusowi się zapotrzebowało na "ucięte" dwukomorowce, to są:
http://trainz.krb.com.pl/...ry-ss2-skrocone
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 18.04.2019
 
 
 
MalignusPL
super trainz


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 445
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-03-2019, 11:23   

Podziękował tysiąckroć. Tym samym stacja w Głogówku zyskała pełną oprawę. Są wszystkie budynki i sygnalizacyjny knypek:
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 245 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3791
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 07-04-2019, 22:24   

Było mi toto potrzebne do mapy w Gdyni Porcie to w końcu przerobiłem na skrypt v5:
http://trainz.krb.com.pl/...owe-skryptowane
czyli tarcze drogowe działające jak semafory kształtowe jednoramienne - tylko zamiast unoszonego ramienia jest ruszająca się tarcza D1 / DO :-)
A że to ten sam skrypt, to można im robić przebiegi, ustawiać je jako "następny semafor" w przebiegach i takie tam :-)
Mówwiąc inaczej - zachowują się jak prawdziwe tarcze D1, albo puszczą ciapong, albo nie puszczą :-)



Smacznego :-D
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 18.04.2019
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 224 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5009
Skąd: Wrocław
Wysłany: 08-04-2019, 00:09   

a można prosić o wersję D1 ze skryptem od tm uzależnianej?
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 109 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3516
Skąd: Opole
Wysłany: 08-04-2019, 06:48   

Bardzo dobra propozycja, wyprzedziłeś moje życzenie :-P
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 245 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3791
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 08-04-2019, 09:10   

To se pobierzcie jeszcze raz. W CMP nie ma błędów, a samo działanie w grze sprawdźcie sami :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 18.04.2019
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 245 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3791
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 18-04-2019, 14:41   Sygnalizacja PKP v 5.3

Pany i panny, dorobiłem "jazdę na rozkaz pisemny" do sygnalizy. Poprawka dotyczy semaforów świetlnych i kształtowych, tarcz do semaforów grupowych i tarcz manewrowych "signal". W menu w maszyniście pojawiła się opcja "rozkaz pisemny", semafor na S1/Sr1 a AI widzi "zielone". Poproszę o sprawdzenie, jak wam działa. Testowane na TRS2009, 2010, 2012 z i bez service packa i w errorze. Więc jest szansa, że w symulatorze turbotrawnika też zadziała :-)



Smacznego :-)

UWAGA!!! Koniecznie zapisać stare biblioteki przed instalacją nowych - żeby nie było potem pretensji!


http://trainz.krb.com.pl/...rsja-27-02-2016
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 18.04.2019
Ostatnio zmieniony przez RBach 18-04-2019, 15:24, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
luki_tram
trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 32
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 267
Skąd: Katowice
Wysłany: 19-04-2019, 20:35   

Mała rzecz a cieszy, dzięki :-D No i działa pod TS2010 :-)
Jeszcze do pełni szczęścia w przyszłości mogłyby być w poleceniach komendy maszynisty: wymuszony S1, Sz i Ms2 :mrgreen:
_________________
Nadkarpacie Download
TS2010 Wersja 49933 + T:ANE SP2 88364: Jazda próbna ;-)
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 245 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3791
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 20-04-2019, 21:02   

To na święta kolejny update skryptów sygnalizy :-)
Tym razem udało się ogarnąć parę rzeczy w samej sygnalizie i - w końcu - doprowadzić do ładu komendę maszynisty.
Do rzeczy.

W sygnalizie:
- dodana obsługa wskaźnika W21 dla wyświetlanych sygnałów z pomarańczowym pasem i wskazań W21 "7" i więcej (chodzi tu głównie o nowe rozjazdy o promieniu 760m, gdzie podaje się sygnał "z pomarańczowym pasem" i W21 z "8");
- dodana obsługa "czasowa" wymuszania sygnału STÓJ, Sz i jazdy na rozkaz - żeby przez pomyłkę nie zablokować sobie mapy "permanentnym" czerwonym Po prostu po jakimś czasie Sz i rozkaz przełączy się sam na STÓJ, a ten - na pracę "normalną". Czasy są ustawione: 90 sekund Sz->S1 i rozkaz->S1 i 3 minuty S1->normalny;
- dodana możliwość współpracy z komenda maszynisty.

W komendzie:
- Poprawione działanie w ogóle - w końcu udało się, żeby pokazywała się w opcjach poleceń przy konfiguracji sesji (czyli okno konfiguracji maszynistów i lista poleceń "na start");
- dodane wymuszanie sygnałów S1, Sz, Ms2, rozkazu i pracy normalnej;
- ogarnięcie współpracy z najnowszym skryptem.

Uwaga, przed instalacją jak zwykle robimy backup: biblioteki skryptów, stringlibrary, komendy i reguły sesji. W razie jakby co.

Oczywiście wrzucamy i nadpisujemy, jak się zapyta. No i na koniec zatwierdzamy.
Testowane w 2010 i TANE.

Komenda i reguła:
http://trainz.krb.com.pl/...ania-przebiegow

Skrypty sygnalizy:
http://trainz.krb.com.pl/...rsja-27-02-2016

Smacznego i dajcie znać, czy działa jak powinno.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 18.04.2019
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 50 razy
Wiek: 34
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1521
Skąd: Lubin
Wysłany: 20-04-2019, 21:21   

RBach napisał/a:

W komendzie:
- Poprawione działanie w ogóle - w końcu udało się, żeby pokazywała się w opcjach poleceń przy konfiguracji sesji (czyli okno konfiguracji maszynistów i lista poleceń "na start");


Czy to znaczy, że mogę se z jakiegoś maszynisty w krzakach zrobić dyżurnego od zapalania choinek? Yay!
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2,SM/SP/SU42
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46

http://adamstan-trainz.pl/
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 109 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3516
Skąd: Opole
Wysłany: 20-04-2019, 21:29   

Piękny prezent świąteczny i pełnia szczęścia naszego
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group