Mam skromny apel do twórców map o właściwe stosowanie wysięgników sieci trakcyjnej w kontekście historycznym. Często widzę, że wysięgniki na mapach stosowane są na przypał, w zupełnej dowolności. Zastosowanie odpowiednich rodzajów to nie jest fanaberia a warunek ogólnej realności budowanej mapy (tych fikcyjnych udających realne także). O co chodzi? A o to, że w konkretnym czasie na sieci PKP stosowano konkretne wysięgniki. Patrząc na historię PKP po 1945 r. ogólnie wygląda to tak:
- wysięgniki teownikowe stosowano podczas elektryfikacji do ok. (powtarzam OKOŁO) 85 r.
- wysięgniki rurowe stosowano co za tym idzie od ok. 85 r. dlatego są tak charakterystyczne dla elektryfikacji schyłku PRLu i początku lat 90-tych oraz wszelkich elektryfikacji i remontów czasów obecnych.
To wszystko z mojej strony. Ukłony
_________________ konsument & modernizator
Ostatnio zmieniony przez obserwator 15-03-2013, 19:25, w całości zmieniany 3 razy
Pomógł: 32 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 800 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 15-03-2013, 23:32
zolwik napisał/a:
to takie przejścia sa gotowe w sieci bogdana
Owszem są ale trackside, czyli na prosty i płaski tor.
Mam coś takiego zrobione spline gdzie tor już nie musi być płaski, ba nawet wysłałem to założycielowi tego tematu do testów i ….. cisza. Teraz nie wiem czy jest to coś warte albo mam to zaznaczyć i delete.
Gdzie takie cuś dajemy? Obojętnie jaka będzie realność mapy to przęsło naprężenia i zarazem podział – izolacja stacji od szlaku musi być w rejonie semaforów wjazdowych. Na szlakach byle było widoczne że jest.
Na stacjach w rejonie semaforów wyjazdowych daje się izolatory ceramiczne albo takie coś:
obserwator napisał/a:
Patrząc na historię PKP po 1945 r. ogólnie wygląda to tak:
- wysięgniki teownikowe stosowano podczas elektryfikacji do ok. (powtarzam OKOŁO) 85 r.
- wysięgniki rurowe stosowano co za tym idzie od ok. 85 r. dlatego są tak charakterystyczne dla elektryfikacji schyłku PRLu i początku lat 90-tych oraz wszelkich elektryfikacji i remontów czasów obecnych.
To może trochę historii w obrazkach:
Lata 50te i 60te na stacji.
I na szlaku.
Przełom lat 70 – 80 ubiegłego wieku
Lata 80te i 90te.
Takie coś też można zobaczyć.
Na koniec czasy współczesne. Słup dwuteownikowy z CMK i popularna zetka z aktualnych modernizacji.
Oprócz tego co tu pokazałem można by jeszcze dużo napisać i modeli zrobić, bo w dawnych czasach dorabiano sieć trakcyjną do istniejącego organizmu i nie wszystko co było na papierze pasowało na torach. Sam widziałem jak elektryfikowano L 144, ile elementów na miejscu dorabiano a dziś linia do likwidacji.
A chciałem krótko i zwięźle.
Takie zestawienie charakterystyczne jest dla miejsc, gdzie modernizowano sieć montując nowe wysięgniki na starsze rodzaje słupów, np. odcinek Twarda Góra - Górki na linii 131 (identycznie zestawienie ;) )
Ostatnio zmieniony przez obserwator 16-03-2013, 00:48, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 12 razy Wiek: 29 Dołączył: 13 Wrz 2011 Posty: 531 Skąd: Kraków
Wysłany: 16-03-2013, 12:54
Przepraszam za spam z mojej strony. Ale w pobliżu mojego zamieszkania,znajdują się takie słupy trakcyjne.Na oko widać,że to dość stara konstrukcja,ale zawsze gdy koło nich przechodzę,to zwracam na nie uwagę.http://rail.phototrans.eu...ig/17/76239.jpg (koło wiaduktu)
Pomógł: 98 razy Wiek: 32 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2248 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 16-03-2013, 13:07
Jedyna wyjątkowość tych wysięgników właściwie polega na długości i myślę, że o to mogło chodzić Mannerheimowi. Bo że to są zwykłe teowniki to widać od razu :)
Kształty mogą być zawsze różne, wynika to ze sposobu montowania, warunków miejscowych itp. - dla mnie w tym nie ma nic szczególnego ;)
Energy [Usunięty]
Wysłany: 16-03-2013, 14:45
Albo wynika z tego, w którym roku była wieszana sieć. ;)
Cytat:
Konstrukcje z wysięgnikami teownikowymi są jeszcze często spotykane na sieci bowiem przy elektryfikacji stosowane były do roku 1983-84. Ich konstrukcje również w nieznacznym stopniu różnią się od siebie m.in te stosowane we wczesnych latach elektryfikacji (lata 50-60) różnią się kątem nachylenia ukośnika od wysięgów stosowanych w latach 80-tych.
Ten link wyżej dał już Zolwik, tam są podane parametry poszczególnych rodzajów sieci.
W dwóch pierwszych tabelkach są opisane te przewody o których pisał Podleski.
One mają mniejszą wysokość liny nośnej nad przewodem jezdnym.
W tych z przytoczonych fotografii wysokość na wysięgniku to 1.3 m a dzisiejsze konstrukcje mają 1.7 m i to jest cała różnica. Prądy i szybkości są te same.
[Trainz 2009] Szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi na moją zagwozdkę, mianowicie chodzi mi o dopasowanie wysięgników z trackside do bram. Nie można zmienić ani wysokości ani miejsca nad torem, czy są do tego jakieś specjalne bramki że same się dopasowują?